Zwarte Piet Aan De Ketting

Dan maar herdenking van de slavernij?

fôk
CLINTON V. DU PLESSIS: Versetsvers

r zijn Nederlanders die van Zwarte Piet af willen. Het zou mooi zijn als Pieterbaas daar zelf eens wat over zou zeggen, maar dat kan hij niet. Hij is een acteur en een acteur, zwart geschminkt of niet, speelt een rol. Hij ís zijn rol. Daarbuiten bestaat hij niet. De vraag van kinderen of Zwarte Piet bestaat, is voor ouders dan ook makkelijk te beantwoorden. Ja, als je hem ziet. Op 5 december.

Sinterklaas en Zwarte Piet voeren elk jaar een toneelstuk op. En wij met hen. Zij spelen een rol en de kinderen genieten.

De rollen van Sinterklaas en Zwarte Piet zijn in de loop van de tijd ingrijpend veranderd. Vooral die van Zwarte Piet.

Het is gek dat bij alle discussie tegenwoordig over de rol van Zwarte Piet – die alleen in en dank zij de media wordt gevoerd – niet de vraag wordt gesteld over welke Zwarte Piet we het eigenlijk hebben. Ouderen herinneren zich een heel andere pietermanknecht dan hun kinderen.

Voor ouderen was Zwarte Piet vaak een boeman, in de ogen van kinderen is Zwarte Piet zo’n ongelooflijk goedzak dat het mij niet zou verbazen als hij er vanwege alle gedoe nu de brui aan geeft. Dan maar niet! Als zelfs de rechter – die over je optreden oordeelt en het je verbiedt – kennelijk nooit kind is geweest en om je heeft moeten lachen, dan kun je het bijltje er maar beter bij neerleggen – nee, niet de roe, die liet Zwarte Piet tot verdriet van Gerard Reve lang geleden alweer in Spanje achter.

Wat krijgen we ervoor in de plaats? Elk jaar een herdenking van de slavernij?

Voor mij mag het, maar ik schrok toen ik foto’s zag van de herdenking dit jaar in Amsterdam, waarbij ouders zichzelf en hun kinderen aan de ketting hadden gelegd.

Hun kinderen!

Je kunt nu al voorspellen hoe die over 25 jaar over hun pappa en mamma denken.

Die ketting was een schande, ouwe, een fokking schande. Ja, jij hebt als kind nooit zo’n ketting om je nek gehad. Het was jouw fokking pakkie-an, ouwe, niet het mijne. Jij hebt vrij kunnen  studeren. motherfucker.. En een dik betaalde baan als ambtenaar gekregen. Maar ik? Die ketting hangt nog steeds om mijn nek, ouwe. Hij wurgt me, man. Fuck toch op met je slavernij!

Of schelden Nederlandse minderheden over 25 jaar thuis in het Arabisch?

 

WKtS
5 JULI 2014
‘Versetsvers’ van Clinton V. du Plessis staat in GERRIT KOMRIJ: De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten.