Wie heeft de grootste?

HET JAARLIJKSE PENISFESTIVAL IN HET JAPANSE KAWASAKI

 

Dagstukjes – 257

 

Sint Joris is de enige heilige die wapens heeft gedragen.
En dan nog alleen om er de draak mee te steken.

FONS JANSEN

 

n de Verenigde Staten gaf de regering vorig jaar 723 miljard dollar uit aan defensie. China deed het met 263 miljard dollar voor minder dan de helft, maar dat is een schatting, het is lastig om de Chinese uitgaven met die van Amerika te vergelijken. Het bedrag neemt wel toe. Koffiedikkijkers voorspellen dat China binnen tien jaar de Verenigde Staten zal hebben overvleugeld.

De cijfers zijn, hoe ijzingwekkend ook, betrouwbaar, want vergaard door de speurneuzen van het Zweedse instituut Sipri, het Stockholm International Peace Research Institute, dat een heel goede naam heeft.

Als we dit jaar herdenken dat we 75 jaar geleden werden bevrijd, zouden we ook eens naar de toekomst moeten kijken. Willen we nóg meer wapens? Of zetten we in op de flower power die in de jaren zestig van de vorige eeuw zo veelbelovend in Amerika begon?

Zouden de mannetjes, de Männer ohne Eigenschaften – met dank aan Robert Musil – die in Amerika en China de dienst uitmaken, beseffen hoe absurd hun defensie-uitgaven zijn?

Ik vrees dat ze daar geen oog voor hebben. Voor hen telt alleen hún ego, hún baan en de macht die ze daaraan ontlenen om de ander te vernietigen. Voor hen is het altijd oorlog. Eufemistisch heet dat ‘geopolitiek’. Landjepik. Wie heeft de grootste?

Wat een  puberaal gedoe.

En dan te bedenken dat je die 986.000.000.000 dollar van China en Amerika samen zou kunnen gebruiken om tenminste een deel van de 7.000.000.000 mannen, vrouwen en kinderen op aarde een bestaan te bieden waar zij recht op hebben, een veilig bestaan, hét middel tegen de overbevolking.

 

 

 

TERUG NAAR VOORPAGINA

LEES VERDER
WKtS
LOGBOEK VAN 1 MEI 2020