Voxpop

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 63

 

Ik vind, ik vind, ik vind
Zeg papa altoos kleine vrind
Wat jou aan hem niet zint

KINDERVERSJE

 

et een mening doe je mee, en wie wil dat niet, meedoen? Moeilijk is het niet. Een pinpas, een telefoon en klaar is Kees.

De pinpas is een voorwaarde, de telefoon het medium waarmee je je opvattingen kunt verspreiden.

Je hoeft nergens verstand van te hebben. Je moet alleen maar zo grof mogelijk zeggen wat je wilt zeggen. Dat bevredigt en draagt er toe bij dat je gehoord wordt.

Niet iedereen is hier blij mee, lijkt het, maar vergis je niet. Meningen zijn goud waard. Van iedereen. Er zijn instanties die er veel geld voor over hebben. Zij willen graag weten wat jij als anonieme consument van hen vindt. Wat je vindt van wat zij verkopen en hoe. Politiek, kunst, whiskey, hamburgers, SUV’s, huizen, het maakt niet uit.

Als je ’s avonds in de stad hebt gedineerd, vind je bij thuiskomst al een e-mail met de vraag hoe het was, het voedsel, de drank, de sfeer,  de bediening.

Slagveld

Meningen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dat ze vaak onbehouwen, lomp of racistisch geformuleerd zijn, is mooi meegenomen. Dan weten we dat óók weer.

Meningen zijn geen bijverschijnsel, ze maken deel uit van een samenleving waarin iedereen de weg kwijt is. Een patiënt in een MC zonder bewegwijzering.

Er is een zo grote behoefte aan meningen dat je rustig van een economische activiteit kunt spreken. En net als in het bedrijfsleven is het een slagveld. Doden of gedood worden.

Een schrijnend symptoom van de tijdgeest vind ik – ja, mag ik ook eens even? – de voxpop, de gewoonte van de publieksmedia om ogenschijnlijk willekeurige passanten op straat een microfoon onder de neus te duwen en ze te vragen wat ze ervan vinden. Waarvan? Dat doet er niet toe.

Internationale

Voxpop staat voor vox populi, de stem des volks, vroeger de naam van een koor dat rode strijdliederen zong zoals de Internationale of Morgenrood.

Het zou een zegen zijn als onze media die stem tot zwijgen zouden brengen zodat er ruimte ontstaat voor degenen die hun mening nog op kennis van zaken baseren. Als die tenminste niet ook al aangetast zijn door het virus van het geouwehoer.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
3 MAART 2020
DE VOLKSKNAR NR 333
DE ILLUSTRATIE KREEG IK VIA DE APP VAN MICHA