Vlag

 

 

Dagstukjes – 139


Een koe

is een merkwaardig beest
wat er ook in haar geest
moge zijn
haar laatste woord
is altijd
boe
K.SCHIPPERS: DE KOE

 

k vlag graag, vooral op 4 en 5 mei. Mijn vlag is er een die de oorlog heeft overleefd. Ik ben er zuinig op. Onder het nieuwe kabinet gaat de vlag voortaan elke dag uit in de Tweede Kamer. Andere landen doen het ook, zegt Kees van der Staaij, de leider van de SGP, die dit wapenfeit op zijn naam heeft gebracht.

De SGP is een rare partij, niet alleen vanwege haar sektarische, bevindelijk-gereformeerde christendom, dat een theocratie voorstaat – God is de baas – maar vooral door haar houding tegenover vrouwen, die alleen met hun man mogen neuken als hij een kind wil.

Een partij die het voorstel van de SGP steunde is de PVV, óók een rare partij, of liever gezegd geen partij, maar een beweging, een beweging die weliswaar tot stilstand lijkt te zijn gekomen, maar dankzij de islamofobie van de leider nog weleens zal opwippen als een Engelse hoer die de hik heeft – zoals De Schoolmeester nogal vrouwonvriendelijke schreef in zijn klassieke gedicht Brief uit Engeland:

En om te maken dat een Engelse hoervrouw onder het naaien een beetje leeft
Zou je er een andere onder moeten leggen die de hik heeft.

Er zijn nogal wat politici in Nederland die trots zijn op hun land. Zij zeggen zich niet te schamen voor hun nationalisme. Rita Verdonk had er heel erg last van. Zij noemde haar partij zelfs Trots op Nederland. Trump is hun man. America First.

Hoe maak je zulke maffe gelovigen duidelijk dat de rampspoed van twee wereldoorlogen – met miljoenen en miljoenen onschuldig gedode mannen, vrouwen en kinderen – vooral aan dit nationalisme te wijten was? Deutschland, Deutschland über Alles, Britannia Rules The Waves, Eigen Volk Eerst.

Waar zijn die sufferds trots op?

Gelukkig kan niemand van hen meer zeggen: op ons voetbal.

Het zou mijn vertrouwen in de politiek aanzienlijk ten goede komen als de Kamer alsnog zou besluiten die vlag elke dag  halfstok te hijsen.

LEES VERDER
WKtS
3 NOVEMBER 2017

Zie voor het gedicht Brief uit Engeland van De Schoolmeester (Gerrit van de Linde Jzn 1808-1858) de bundel van Gerrit Komrij, De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw in 1000 en enige gedichten, p. 104.

Zie ook Oranje, blanje, bleu.

Op het PSP-affiche uit 1970 staat een foto van een koe en Saskia Holleman, gefotograferd door Hendrik Jan Koldewey.