Vaccin

ILLUSTRATIE WILLEM KUIPERS

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 69

 

trouwens, wat niemand ziet
wat niemand kan meten,
kan ik niet weten
en bestaat dus niet,
zegt de physicus
LEO VROMAN: HOE MOET IK SCHRIJVEN

 

k kocht De Telegraaf omdat vrienden mij hadden gewezen op een stuk waarin hun zoon Eelco, Eelco van Anken, zijn zegje mocht doen over de mogelijkheid om snel en relatief eenvoudig een vaccin tegen het corona-virus te ontwikkelen.

Eelco kan het weten. Hij was een briljante student celbiologie, al jong gepromoveerd en zo ver in de wetenschap vooruit dat Nederlandse universiteiten hem geen baan konden bieden. Nee, fundamenteel onderzoek… dat hadden ze liever niet.

Hij week uit naar Amerika waar hij aan de slag kon als hij zijn eigen centen meebracht en belandde ten slotte in Lombardije, waar hij sindsdien onderzoek doet en van nabij de Italiaanse uitbraak van het corona-virus meemaakte.

Mondkapje

Alles is corona tegenwoordig, zelfs je vriendschappen raken ermee besmet, al ken ik nog maar één ziektegeval in mijn omgeving en dat liep goed af. Niettemin volg ik nauwgezet alle corona-nieuws om te ervaren hoe het virus mijn realiteit naar zijn hand zet met woorden als quarantainekapsel, contactberoep, uitbraak management team, mondkapje, social distancing, triagetent en de anderhalvemeter-samenleving. Je kunt er langzamerhand een heel woordenboek mee vullen.

Het virus herschrijft onze omgangstaal en maakt van onze ‘werkelijkheid’, van wat wij voor ‘werkelijkheid’ hielden, een ándere werkelijkheid, een vreemde werkelijkheid, een werkelijkheid die om een ingrijpende aanpassing vraagt als we willen overleven.

China

Voor die gedachtegang is niet iedereen even gevoelig denk ik, en dat zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van de problemen die ons wachten als de teugels worden gevierd. Nu al nemen veel mensen het niet zo nauw met de regels. Alsof ze in een andere werkelijkheid leven, een werkelijkheid die niet door woorden wordt beïnvloedt.

Het is in een oude kwestie. We denken op school, thuis, op het werk en vooral in de politiek ons reilen en zeilen met woorden te kunnen regelen, maar we snappen niet dat hele volksstammen daaraan geen boodschap hebben. Alleen de praktijk telt. Wat je ziet is wat je hebt.

In China is de luchtvervuiling al weer even erg als voor de uitbraak van het virus.

Het vaccin van Eelco doodt straks hopelijk het virus, maar maakt de mens niet beter.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
9 MEI 2020
DE VOLKSKNAR NR. 340
DE ILLUSTRATIE IS VAN WILLEM KUIPERS

TERUG NAAR DE VOORPAGINA