Dubbelrol

TONI SERVILLO

 

I will show you fear in a handful of dust

 

 

Toni Servillo deed het zó goed in La Grande Bellezza (De grote schoonheid) dat hij in Viva La Libertà maar liefst twee rollen voor zijn rekening mocht nemen. Hij speelt de Italiaanse partijleider Enrico Oliveri, maar ook diens tweelingbroer Giovanni.

Die dubbelrol weerspiegelt, behalve de vaak problematische verhouding tussen tweelingbroers, een ingrijpende verandering in de Italiaanse politiek van dat moment.

Lege frasen, huichelarij, berekening, deals en spelletjes worden ingewisseld voor een visie, een kijk op het leven die het individu losweekt uit een louter getalsmatige massa (de statistiek) en de weg opent naar een meer muzisch dan financieel-economisch samenleven.

Een sprookje, goed verteld, prachtig geacteerd, trefzeker gefotografeerd.

Kunst dus, maar – alsof dat nog niet genoeg is – ook de strekking is bijzonder. Wat de politiek met haar platte nihilisme dag in dag uit, ook in Nederland, stukmaakt – in samenwerking met onze media – bloeit hier op als vergeet-mij-nietjes in het voorjaar. Het woord ‘vrijheid’ dat ook in de Nederlandse politiek naar een teveel aan varkensmest en koeienstront is gaan stinken, herwint zijn oorspronkelijke geur en kleur…

Zouden Geert Wilders, Paul Witteman, Diederik Samsom, Mark Rutte en Felix Rottenberg – dat moeizaam voortploegende socialistische orakel van Het Parool – door de geest van deze film worden aangeraakt, dan brak in één klap de zon door in Nederland.

Anders gezegd: iedereen hield even zijn bek over die crisis – in de film heet het ‘catastrofe’ maar het is hetzelfde idee – die er niet is, maar door  beroepspolitici en hun bedrijfsmatige aanhang zorgvuldig in stand wordt gehouden.

Catastrofe, crisis, angst.

Daar heeft iedereen baat bij.

I will show you fear in a handful of dust, schreef T.S.Eliot al in 1922 in The Waste Land.

Het wordt tijd voor een nieuwe bevrijding.

 

WKtS
3 MEI 2014