Te wit

 

 Verbeter je Taal Nog Meer – 29

 

Het spreekt, maar het zegt niets.
JACQUES BERENDSEN

 

e leest de krant en denkt nog steeds op de voorpagina het belangrijkste nieuws te vinden. Wat een vergissing.

De Volkskrant vertelde me onlangs op die plaats dat blauw op straat in Nederland te wit is. Of in de taal van degene die de kop heeft gemaakt: ‘Te witte politie mist contact met samenleving.’

Het stuk was een inleiding op een gesprek met Max Daniel, politiecommissaris Noord-Nederland en algemeen commandant van de Nationale Staf Grootschalig Bijzonder Onderzoek, handzaam afgekort tot NSGBO, een taalgebruik dat mij het ergste voor de nationale politie doet vrezen – maar dat terzijde.

In het interview zegt Daniel dat er meer ‘biculturele agenten’ de straat op moeten, maar die heeft hij niet.

Wat te doen? Ik zou zeggen ‘even wachten’, Daniel, dan is heel Nederland – net als trouwens de hele wereld – ‘bicultureel’, al zullen Donald Trump en Geert Wilders er alles aan doen om dat te voorkomen door het verwekken van raszuivere kinderen verplicht te stellen.

Ik begin te badineren, een slechte eigenschap, ik weet het, maar ik kan er niet omheen dat ik zulk nieuws, en dan nog wel als opening van de voorpagina, meer dan bespottelijk vind, ik vind het armoedige journalistiek. Het is namelijk geen nieuws. Het is gelul. Daniel en de journalisten die zijn woorden doorgeven, zouden kunnen weten dat dit geklets niets aan het monoculturele politiekorps verandert, en mocht dat wel het geval zijn, dan is het vroeg genoeg erover te berichten als het zo ver is. Dat is nieuws.

Nieuws, we weten het, wordt steeds meer gepraat. Joris Luyendijk heeft er lang geleden alweer op gewezen, en Jan Kuitenbrouwer deed het onlangs in de NRC nog eens dunnetjes over. Het helpt niet. De eigentijdse journalist begrijpt niet meer dat taal alléén betekenis krijgt als zij naar een welomschreven werkelijkheid verwijst – en niet naar iets vaags als ‘de samenleving’.

Ik zou zeggen, jongens, barst telkens wanneer er weer een hotemetoot met een plannetje, ideetje, ballonnetje – te zijnen bate – wil scoren, in een vrolijke schaterlach uit. Dáden, meneer de NSGBO, daar komt het op aan. Feyenoord-aanhangers zingen het al jaren.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
4 JANUARI 2017
DE VOLKSKNAR
LEES VERDER