Taboe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESKIMO’S OF INUIT

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 15

 

 

 

Een mevrouw van het Rijksmuseum vertelde op de televisie dat bepaalde woorden bij het beschrijven van schilderijen worden verboden. Het woord ‘neger’ was al taboe verklaard. Ook ‘Eskimo’ mocht niet meer. Dat werd Inuit, ‘want zo noemen ze zichzelf’.

Zoals gebruikelijk werd er vervolgens leeghoofdig doorgebabbeld en bleef ik zitten met een paar prangende vragen. Niet in de laatste plaats wie wanneer woorden mag verbieden en waarom.

En natuurlijk: moeten wij daar als journalisten aan meedoen? Gaan wij voortaan ook Inuit zeggen? En zeggen ook wij geen ‘neger’ meer, hoewel Herman Finkers ons op oudejaarsavond nog heeft uitgelegd dat ‘neger’ van het Latijnse niger stamt, wat zwart betekent. Het Rijksmuseum verandert zwart in zwart – een opmerkelijke vooruitgang.

Het was allemaal bedoeld als geste tegen het racisme.

Racisme is een gruwelijke aberratie en we moeten er liefst nog dit jaar vanaf, maar helpt het dan om woorden te verbieden? Bestrijd liever, zou ik zeggen, het begrip ‘ras’. Groter en gevaarlijker onzin heeft de westerse wetenschap niet opgeleverd, maar nog steeds geloven hele (westerse) volksstammen in het bestaan van ‘rassen’ en praten we over mannen ‘met een Arabisch of Noord-Afrikaans uiterlijk’.

Ras. Aboutaleb, kijk maar uit.

Niet eens zozeer voor de racisten onder ons als wel voor de eigentijdse politiek-correcte gelovigen die de wijsheid in pacht plegen te hebben. In hen steekt een zelfgenoegzaamheid – ‘kijk mij eens door en door zuiver op de graat zijn’ – die verontrustender is dan de zo gevreesde ‘radicalisering’.

Zulke lui vervallen van kwaad tot erger. Nu deze woorden verbieden en morgen weer andere en intussen verknallen ze ons Nederlands.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
7 JANUARI 2016
DE VOLKSKNAR