Steden als paradijzen

PARIJS

Dagstukjes – 288

Aan de Amsterdamse grachten…
WIM SONNEVELD

 

 

De Hamburgse kunstenaar Jan Kamensky (34) verandert steden in paradijzen. Parijs, Wenen, Hamburg – oorden die al meer dan honderd jaar de dolle mobiliteit van het vervuilende, stinkende en luidruchtige verkeer te verduren hebben, worden in zijn handen oasen van rust en stilte.

Kamensky maakt van pleinen, woon- en winkelstraten fiets-, wandel- en speelgebieden voor iedereen.

Fantasie?

Nee, je kunt het zien.

In De Correspondent spreekt Thalia Verkade met de kunstenaar. Mooie en vooral geestige animaties visualiseren zijn ideeën. Een feest voor het oog.

Ik bekeek de filmpjes met plezier, bewondering en zelfs enige opwinding. Zó aangenaam – en wonderschoon! – zouden onze steden kunnen zijn als volksvertegenwoordigers, ondernemers, planologen, makelaars, vastgoedondernemers – die vooral – verkeersdeskundigen en journalisten met Kamensky zouden willen meedenken.

Het is hoog tijd, lijkt mij, om onze prachtige, oude steden te bevrijden van de verstikkende ballast die hun inwoners vaak letterlijk de adem beneemt. In plaats van de dying cities die Jane Jacobs in de jaren zestig van de vorige eeuw in Amerika zag ontstaan, zouden in Europa groene, herboren steden de toekomst kunnen zijn. 

 

 

 

TERUG NAAR DE VOORPAGINA
LEES VERDER
WKtS
8 MEI 2021
LOGBOEK
DE DAGSTUKJES BEGINNEN HIER