Stasi-kalifaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VERNIELING VAN EEUWENOUDE SCHOONHEID IN DE ASSYRISCHE STAD NIMRUD

 

Wijdverbreide terreur

 

 

 

Als het waar is wat de Duitse journalist Christoph Reuter heeft ontdekt – en beschreven in zijn boek Die schwarze Macht – dan is de Islamitische Staat een ‘Stasi-kalifaat’, bedacht door een voormalige kolonel van de Irakese geheime dienst.

Reuter kent de contreien in Syrië en Irak die door het geweld van de terreur worden vernield. Hij werkt er al 25 jaar. Hij is arabist en schrijft in Der Spiegel. Hij werd getipt over documenten die bewijzen dat kolonel Samir Abed al-Mohammed al-Khleifawi – in de wandeling Haji Bakr genoemd – na de val van Saddam Hoessein een minutieus plan ontwierp voor een ‘staat’ in Syrië vanwaaruit Irak heroverd moest worden.

Hij en zijn mede-officieren namen wraak, nadat de Amerikaanse zetbaas ter plaatse, Paul Bremer, in 2013 het leger van Saddam Hussein met één pennenstreek buiten spel had gezet.

License to kill

Als SS’ers na de Tweede Wereldoorlog verzamelden zij zich in Syrië om het plan van Haji Bakr te volvoeren. Ze waren gepokt en gemazeld in de methoden van een geheime dienst. Ze mochten alles wat God en Allah verboden hadden: van afpersing tot executie,  license to kill.

Angst was het belangrijkste wapen van de KGB, de Stasi, de Gestapo, de CIA – en zelfs van die oubollige AIVD in Nederland. Haji Bakr blijkt er in Irak veel van te hebben geleerd. Het wordt je koud om het hart als je ziet hoe meedogenloos IS angst onder de bevolking organiseert.

Met de islam heeft deze Stasi-achtige organisatie niets te maken. Wel wordt de islam als dekmantel gebruikt. Er werd eerst een emir en later een kalief aangezocht, Abu Bakr al-Baghdadi, en islamitische vormingsinstituten, Daawa’s, werden gebruikt  om strijders te ronselen. Toen dat niet snel genoeg ging, wierf Haji Bakr  met veel succes, soms hoogopgeleide, jihadi’s in het Westen. Sharia-rechtbanken werden ingesteld om hun wreedheden te legitimeren.

Het verhaal van Reuter is haast duizelingwekkend gedetailleerd. Als het boek je iets duidelijk maakt, dan is het de krankzinnige complexiteit van wat hier gebeurt, niet sinds gisteren, maar al heel lang. Lang voordat westerse media over IS begonnen te berichten, was er al sprake van een wijdverbreide terreur. Terreur was in Syrië, Irak en omringende Arabische landen een beproefd middel – voor overheden, maar ook voor stamhoofden – om hun gezag te handhaven.

Onwillige geloofsgenoten

Ook de bittere strijd tussen moslims onderling, tussen soennieten en shiieten, is al heel lang een bron van terreur. De scheidslijnen lijken duidelijk, maar IS, officieel soennitisch, deinst niet terug voor het executeren van onwillige geloofsgenoten.

Het is ongelooflijk wat Reuter blootlegt. Zijn verhaal is heel overtuigend. Het zal menigeen in het Westen nopen zijn standpunt over IS te herzien. De gang van zaken in Syrië, Irak en omringende Arabische landen komt in een heel ander licht te staan. De oorlog tegen IS is geen oorlog tegen een staat, maar een oorlog tegen de methoden van de Stasi, de KGB, de Gestapo en de CIA , tegen de methoden kortom van Saddam Hoessein die dank zij zijn geheime dienst – en George W. Bush – postuum nog gruwelijker regeert dan tijdens zijn leven.

Je zou wensen dat George W. Bush dit boek las, of z’n vader, een voormalige directeur van de CIA.

Ik denk dat Barack Obama doorheeft wat hier gebeurt – en ernaar handelt.

Poetin ook.

Nu ónze politici nog.

En onze soms zo achterlijke media.

 

WKtS
25 APRIL 2015