Sinterklaas gaat digitaal

 

Dagstukjes  – 197

 

Hoort wie klopt daar, kinderen…
SINTERKLAASLIEDJE

 

orig jaar geloofde mijn kleinzoon nog. Nu is ook voor hem het sprookje uit.

Zijn geloofsafval heeft geen pijnlijke wonden geslagen.

Integendeel.

Geestdriftig werkte hij  mee aan de voorbereidingen van het familiefeest, lootjes trekken, cadeautjes kopen, surprises maken, rijmen en dichten.

Hij wierp zich zelfs op als organisator. Handig maakte hij gebruik van de website lootjestrekken.nl.

Voor hem – en zijn leeftijdgenoten – is Sinterklaas voortaan digitaal.

Dan kan het feest niet meer stuk, dacht ik, toen ik op zeker moment ook werd ingeschakeld, al slaat ongetwijfeld volgend jaar weer een stel achterlijke lieden elkaar de hersens in om Sinterklaas en Zwarte Piet.

Bij zoveel domheid moet ik altijd denken aan het gevleugelde woord van mijn wiskundeleraar, zestig jaar geleden, die zei: Je hebt ze mét, en je hebt ze zónder. And never the twain shall meet zou ik er mét Rudyard Kipling aan toe willen voegen.

De media spinnen er garen bij. Ze blijven het zwartepietenvuurtje hoog opstoken. De hele wereld lijkt in brand te staan, maar dat is niet zo. Alleen Californië brandt.

Wie z’n vaderlandse geschiedenis enigszins kent – en weet welke bloedige twisten gelovigen alleen al in Nederland eeuwenlang hebben uitgevochten, denk aan de executie van Johan van Oldenbarnevelt – heeft geleerd dat de mensheid alleen maar baat heeft bij geloofsafval.

De pappa’s en mamma’s in de provincie die voor het oog van de camera elk jaar weer zo bespottelijk te keer gaan, zouden onze tienjarige eens met lootjestrekken.nl in de weer moeten zien. Dan zouden ze ook begrijpen dat voor hun kinderen Sinterklaas – mét Piet – een nieuw leven begonnen is.

Ik hoop mét behoud van wat altijd de kern van hun feest is geweest, de surprises, de soms o, zo prachtige liedjes en de rijmende versjes, waarvan de gemakzuchtige, verwende consument van vandaag al geen notie meer heeft…

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
27 NOVEMBER 2018