Scholieren En Hun Examenzorgen

 

Dagstukjes – 12

 

Elk genot vermindert
als het wordt gedeeld.

D.A.F. DE SADE

 

 

Wat me nog het meest verbaasde aan het bericht over de gestolen eindexamenopgaven was dat Nederlandse kinderen op school Frans leren, ruim 16.000, begrijp ik.

Interessant vond ik het commentaar – in Het Parool – van een drietal slachtoffers die zich in het pak genaaid voelden.

Een meisje zou na het examen sushi gaan eten met haar moeder.

Sushi!

Ging nu niet door.

Een ander bereidde zich voor op een feest in Club Air.

Club Air!

Ging nu niet door!

De derde had een vriend die naar Sardinië zou gaan.

Sardinië!

Ging nu niet door. Fuck! Ze overwogen alle drie Frans dan maar te laten vallen.

’s Middags sprak ik een moeder met geheel andere zorgen. Haar dochter deed geen eindexamen, maar werd zestien en dat moet tegenwoordig, met alle vrienden en vriendinnen, groots worden gevierd. ‘Sweet sixteen.’

Ouders doen hun uiterste best elkaar te overtreffen. Zo had een moeder in Ouderkerk aan de Amstel niet één of twee flessen wodka voor haar schat achtergelaten, maar een hele batterij – genoeg om een regiment Russische oorlogsveteranen zich een delirium te laten drinken. Zelf had ze met haar vriend de kuierlatten genomen. Ze wilde geen pottenkijkster zijn.

Op een ander feest bleek er voor de jarige, een jongen, een vrouw te zijn uitgenodigd die zich in gezelschap beroepshalve ontkleedt. Een eigenaardig, uit Amerika overgewaaid prikkelend bedoeld optreden dat ik zelf zo’n beetje als de allerperverste seksuele aberratie van het westelijk halfrond beschouw.

Het feest speelde zich af in de riante woning van lieden die kort tevoren – alweer volgens Het Parool – onder verdenking van deelname aan een misdadige organisatie waren opgepakt – onder wie de (zwangere) vrouw van een voormalige Nederlands Elftal-spits die het feestvarken zestien jaar eerder bij haar had verwekt.

Verdiep je in de middelbare scholier, zou ik zeggen, en je weet beter dan wie ook hoe de media, onderwijswethouders, ouders, schoolleiders en leerkrachten de cultuur op jongeren menen te moeten overdragen.

In haar meedogenloze streven naar almaar meer bezit en status offert de groeiende middenklasse met liefde haar eigen kinderen op…

En onze beschaving…

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
30 MEI 2013