Ramadan

 

 

Dagstukjes – 258

 

Christenen, Joden, Parsen, Moslemin,
zij dolen allen…
J.H.LEOPOLD

 

et is ramadan. Ik lees erover en vraag me af waarom ik dit moet weten. Wat is er zo bijzonder aan deze vastentijd? Daar lees ik niets over. Ook  over religie in het algemeen krijg je nooit wat te horen, behalve als geloof aan een huiveringwekkende actualiteit gekoppeld kan worden, zoals nu met corona. Corona in de Biblebelt kwam ook al langs. Wat hebben die dingen met elkaar te maken? Luie journalistiek. Problemen opzoeken waar ze niet zijn.

Moslims worden door de media geknuffeld sinds Frits Bolkestein er in 2005 voor waarschuwde. Hij zei toen dat ‘over tien jaar’ – dat was dus in 2015 –  de meerderheid van de Amsterdamse bevolking islamitisch zou zijn. Maar in 2015 was pas 12,1 procent moslim en dat aandeel nam nauwelijks toe.

In hetzelfde jaar werden er in heel Nederland 665.000 belijdende moslims geteld. Wie gelooft dat dit aantal de komende jaren zal groeien, denkt als een Amerikaanse multinational. Groei! Hij zou eens te rade moeten gaan bij degenen die de ondergang van christelijke geloofsgemeenschappen nog hebben meegemaakt, zoals ik.

De kerken zaten in de jaren vijftig van de vorige eeuw op zondag allemaal vol. Nu staan ze leeg.

Godsdienst is in de westerse wereld sinds de Verlichting op haar retour. Zou de islam in het westen een uitzondering op deze ontwikkeling zijn? Als het aan Wilders, Baudet of Bolkestein ligt natuurlijk wél, maar ik denk het niet.

Godsdienst en welvaart laten zich slecht met elkaar rijmen, al verdwijnt religie nooit. Ze klinkt in tot sekten. Die zijn ook niet leuk, soms zelfs gevaarlijk, maar dan hebben we het niet meer over een geloofsbeweging voor iedereen. Dan hebben we het over identiteit, fanatisme en behoudzucht voor minderheden. Dan hebben we het over de existentiële angst die daar wordt opgepookt en uitzinnige complottheorieën baart.

Mooi onderwerp. Schrijf daarover zou ik zeggen en bespaar ons het gezellige gebabbel over de ramadan. 

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
LOGBOEK 1 MEI
DE ILLUSTRATIE IS VAN DE VLAAMSE DICHTER PAUL VAN OSTAIJEN