Politieke potsenmakers

GULLIVER GEVELD

Dagstukjes – 242

 

 

 

Een van mijn lievelingsboeken is A Confederacy of Dunces, Een samenzwering van idioten in het Nederlands. Het is geschreven door John Kennedy Toole die zijn roman door tal van uitgevers afgewezen zag. Pas nadat hij om die reden zelfmoord had gepleegd, lukte het zijn moeder iemand te vinden die de kwaliteit van het inmiddels wat beduimeld geraakte manuscript onderkende en ervoor zorgde dat het werd gepubliceerd.

Het is een fantastisch boek. De titel is ontleend aan een beschouwing van de scherpzinnige Britse, in Ierland opgegroeide satiricus Jonathan Swift, vooral bekend als de schrijver van Gulliver’s travels, wat een meesterwerk is, al werd het in Nederland nog slechts mondjesmaat gelezen. Misschien dat de recente, nieuwe vertaling daar verandering in brengt.

Toole en Swift deden me met hun dunces aan Boris Johnson denken die het Britse parlement wat langer vrijaf wil geven om zijn harde Brexit erdoor te drukken. Hij schakelt daarmee in feite het parlement uit. Het parlement! Grondslag van de Britse – en onze – democratie! [1] Wat een doortrapte rotstreek weer van die high brow volksmenner!

Helaas is hij vandaag de dag niet de enige bluffende potsenmaker. We raken omringd door idioten als Trump, Salvini, Puigdemont, Netanyahu, Erdogan, Poetin, Bolsonaro, Orbán en Morawiecki. Charlatans die goede sier maken met hun nationalistische identiteitspolitiek.

Ik vroeg me af of de roman van John Kennedy Toole deze democratische uitwas kon verklaren. Ik ga het boek opnieuw lezen.

 

 

LEES VERDER
WKtS
29 AUGUSTUS 2019

 

[1] Aardig om te lezen hoe Lemuel Gulliver voor de koning van de reuzen op het eiland Brobdingnag het Britse parlement beschrijft. Na een schets van het Hogerhuis begint hij over het Lagerhuis: ‘That, the other part of the Parliament consisted of an Assembly called the House of Commons who were all principal gentlemen, freely picked and culled out by the People themselves, for their great Abilities, and Love of their Country, to represent the Wisdom of the whole Nation.’
Penguin Classics, 2001: Part II, Chapter VI.