Onthoofding

MICHELANGELO: HOLOFERNES DOOR JUDITH ONTHOOFD

Dagstukjes – 41

 

 

 

 

Soms lees je – in de wachtkamer van de dokter – een stukje in de krant dat je thuis niet zou lezen omdat je het zonde van je tijd vindt.

Vanmorgen was dat een column van Derk Jan Eppink in de Volkskrant.

Derk Jan, zo werd mij duidelijk, vindt de president van de Verenigde Staten maar niks. De man is naïef, zeer beïnvloed door het cultuurrelativisme en het anti-Amerikanisme in de jaren zestig van de vorige eeuw en een onverantwoordelijke homo ludens die liever een balletje op de golfbaan slaat dan dat hij de boze buitenwereld mores leert.

Waarom, dacht ik, nog steeds wachtend op de dokter, laat een krant als de Volkskrant – die toch op columnisten van enige statuur kan bogen – zo’n schertsfiguur in haar kolommen toe? Wat beweegt deze Derk Jan om zich uitgerekend met een wereldleider als Obama te meten, misschien de eerste die erin zal slagen immense conflicten anders én beter op te lossen dan zijn geborneerde voorganger Bush. Niet met geweld, maar met empathie, zelfkennis en diplomatie. Een man die beseft dat bommen en granaten de armsten en meest weerlozen altijd het hardste treffen en slechts de carrières van politici, generaals en ceo’s van de wapenindustrie ten goede komen – om over de duizenden gewetenloze wapenhandelaren maar te zwijgen.

Soms moet je hard toeslaan, zeker als willekeurige westerlingen bij wijze van wrede psychologische oorlogsvoering voor een videocamera worden onthoofd, maar dat begrijpt een uitzonderlijk intelligent en sensitief man als  Obama vanzelfsprekend beter dan die Derk Jan.

Ik ben blij, zeg ik tegen de dokter als ze me komt halen, dat Obama de wereld leidt en niet die Derk Jan.

Ze kijkt me bevreemd aan. ‘Wie is die Derk Jan?’ vraagt ze.

Ik hoop dat die Derk Jan spoedig naar De Telegraaf verdwijnt, zijn geestverwant, het dwaallicht Marbe, achterna..

Maar misschien hebben deze christelijk misvormde neo-liberalen de krant binnenkort helemaal niet meer nodig.

Dan hebben ze hun eigen medium.

Jalta.nl.

‘The right story’.

Yesssss….

 

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
17 SEPTEMBER 2014