Olympisch Amsterdam

DE WILDE OEVERLANDEN AAN DE NIEUWE MEER IN AMSTERDAM

 

Dagstukjes – 165


et groen moest weg.
Met ‘groen’ bedoel ik een strook grond tussen de A10 en de Nieuwe Meer, de grote plas, die je ’s zomers met een bootje oversteekt naar het Amsterdamse Bos. een feest voor grote én kleine mensen – mét hun honden.

In het groen verscholen ligt de lusthof Ons Buiten, een paradijs voor de gelukkige eigenaars van een volkstuin.

Weg ermee.

Wie wil al dit moois weg?

Aan de vooravond van de verkiezingen vind ik het mijn plicht te verklappen dat VVD en D66 dit snode plan smeden. Zij willen in 2032 de Olympische Spelen weer in Amsterdam en daarom moet het groen nu al weg. Er moet een reusachtige sporthal komen.

Het is zozeer een staaltje grootheidswaan dat je nauwelijks kunt geloven dat volksvertegenwoordigers dit bedenken om ons te plezieren. Dergelijke waanzin kan alleen door een niet te bedwingen geldgier worden ingegeven. Nóg meer geld.

De Oeverlanden sluiten aan bij de Zuidas – waarvoor al heel veel groen tussen Amsterdam en Amstelveen is opgeofferd. Zo kan het gebied deel gaan uitmaken van… ja.. van wat eigenlijk? Van wat alle metropolen in de wereld al te zien geven. Onleefbare betonnen ringen rondom oude binnensteden met rijkaards en toeristen. Het is het meedogenloze imperialisme van het beton. Het sadomasochisme van het kapitaal.

Ik heb niks tegen kapitaal. Ik profiteer er ook van. Maar we zijn weer een grens aan het overschrijden. Het kapitaal rukt – na de zogenaamde crisis – weer zó brutaal op dat behalve het groen ook mensen zullen moeten wijken. In Rotterdam verjaagt Leefbaar met VVD en D66 samen de armen al uit oude buurten.

Groen maakt het kapitaal niet menselijker, ik weet het, maar groen kan een stad wél tot een oord maken waar je aan iets anders kunt – en mág denken – dan aan geld.

Behalve wij wandelaars, onze vrienden van de volkstuinen en fietsende ouders met kinderen bedreigen VVD en D66 in de Oeverlanden ook onze homoseksuele medemensen. Nóg genieten zij er vrijelijk in de natuur van elkaar, ondanks de kolossale Hooglanders die de gemeente tegen ze heeft ingezet, maar ook voor hen doemt de engel met het vlammend zwaard op.

De enige partij die aangeeft hier iets tegen te willen doen, is Groen Links.

Maar dóe dat dan ook, Klaver!

 

LEES VERDER
WKtS
          20 MAART 2018