Kranten

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 50

 

Zij wordt ook veroorzaakt door dat de bevolking het
tegenovergestelde van analphabeet is, namelijk
van ’s ochtends tot ’s avonds den geest
voedend met couranten-lectuur.

LODEWIJK VAN DEYSSEL: GEDENKSCHRIFTEN

 

epnieuws is verwarring, nieuws schept orde, of althans, kán orde scheppen. Je weet wat er aan de hand is en wat niet.

Nieuws verbindt je met de werkelijkheid, hoewel we geen idee hebben wat dat is. W.F.Hermans maakte de ‘onkenbare werkelijkheid’ tot de kern van zijn werk. Frans Kellendonk, deed het hem na.

Tja, wat moet je dan als journalist?

Ermee ophouden, ook eens een Mystiek lichaam schrijven, mijmeren over het heelal, aan de drugs of aan de drank gaan?

Al zulke methoden heb ik door collega’s toegepast zien worden. Bevredigend waren ze niet.

Je kunt ermee beginnen je af te vragen wat een journalist is.

Is Eva Jinek een journalist, of Jeroen Pauw, nee.

Toch hebben zij in Nederland vermoedelijk grote invloed op kijkers die elke dag iets nieuws willen horen. Die hebben geen krant meer nodig, hooguit De Telegraaf, waar in de jaren zestig het genie Henk van der Meyden nepnieuws salonfähig maakte. Hele volksstammen denken sindsdien dat dit normaal is.

Wie, kortom, tobt over nepnieuws, moet eerst eens beginnen het kaf van het koren te scheiden. Hoofdredacteuren zouden het als hun levenstaak moeten zien uitsluitend heel goede journalisten in hun krant te laten schrijven en niet allerhande al dan niet goedverkopende nitwits.

Da’s een.

En ten tweede – zijn jullie daar nog? – zou het niet zo gek zijn als kranten subsidie gaan vragen. Terecht merkte de hoofdredacteur van, ja, inderdaad, mijn lievelingskrant De Telegraaf, onlangs bij Jinek op dat de publieke zendgemachtigden met hun zogenoemde nieuwstaak wél miljoenen uit de staatsruif krijgen, maar de kranten niet.

Overheidssteun is voor een journalist een hachelijke aangelegenheid. En je onafhankelijkheid dan?

Toch zou ik zeggen als het moet: doen. Want kranten zijn een onmisbaar onderdeel van de cultuur. Niet vanwege het nieuws, maar omdat ze helpen het Nederlands in stand houden. Een goed geschreven verhaal in je eigen taal is de remedie tegen nepnieuws.

Dat is al eeuwen zo, en dat blijft zo. Nog steeds zijn er mensen die hun krantenlectuur niet kunnen missen. Geen dag. Kom hún tegemoet, zou ik zeggen, en niet de hippe deelnemers aan De Slimste Mens die niet meer weten wat dat is, lezen…

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
14 JANUARI 2019
DE VOLKSKNAR