Klompen

 

Dagstukjes- 311

 

Simpe, sampe, sompe,
Hannes loopt op klompen…
NEDERLANDS KINDERLIEDJE

 

 

Ineens zie je ze weer, klompen. Vroeger liepen échte Hollandse jongens in kinderboeken erop. Zelf heb ik nooit klompen gedragen. Ook mijn leeftijdgenoten niet, voor zover ik weet.

De klomp was verzonken kultuurgoed, ook voor mij, totdat ik op een dag een tuin verwierf en meende dat ik daar klompen moest dragen. Dat viel tegen. Je brak je nek op die dingen en ze deden nog pijn ook.

Je vraagt je af waarom er nog steeds boeren zijn die op klompen lopen. Zelfs op het platteland kun je tegenwoordig comfortabel schoeisel krijgen. Het zit tussen de oren, denk ik, de klomp maakt de boer tot boer en bovendien: hij lóópt niet. Hij zit, hij zit de godganse dag op een trekker, dat monsterlijke voertuig waarmee hij stadse fietsers op een provinciale weg de stuipen op het lijf jaagt.

Als je zo’n boer met van die doppen op z’n oren voorbij ziet scheuren, weet je één ding zeker: die hoort, ziet en ruikt niets, die heeft schijt aan de natuur.

Hij heeft belangrijker dingen aan zijn hoofd, die kostbare trekker bijvoorbeeld die de bank betaalt op voorwaarde dat hij met nóg meer varkensstallen bos en beemd vervuilt.

Verstandige boeren

Gelukkig zijn er nog steeds verstandige boeren, zeker, ik ken ze, ook die lopen weleens op klompen, maar hun voornaamste doel is niet om bij te dragen aan de gigantische, winstgevende, grootschalige industrie die landbouw en veeteelt in Nederland dankzij drie (drie!) schatrijke families geworden zijn. Zij zien zichzelf als onderdeel van de natuur.

Voor de fascistoïde voorman van de Farmers Defence Force zijn zij pussy’s (watjes) die er niets van begrijpen. Nee, hij wél. Aan z’n kromme Amerikaans te horen zou hij het liefst in de Verenigde Staten boeren onder een president als Trump. Hij zou zelfs het Capitool kunnen bestormen.

Liever geweld – en geld! – dan dat gezeik over flora en fauna.

 

 

 

L E E S   V E R D E R
T E R U G   N A A R   D E   V O O R P A G I N A

W K t S
2 0   J U N I
E E R DE R  I N  L O G B O E K