Kerst mis

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 79

 

De tafel ligt vol opgeslagen boeken:
Mijn leven heb ‘k vermorst met wijsheid-zoeken
JOHAN ANDREAS DÉR MOUW (ADWAITA)

 

ls het even kan, verzamel ik, gewapend met zak en knijper, het zwerfvuil rond mijn huis in Amsterdam. Waarom doe ik dat?

Ik kan niet tegen rotzooi, dat is duidelijk, maar er is meer aan de hand. Het corvee roept voor mij ook de vraag op of ik deze klus uit eigen belang of in het algemeen belang verricht.

De tegenstelling houdt me bezig naarmate ik me meer door het pandemische virus belaagd voel. Ik vind het een angstige tijd, geen reden om poeppapier te hamsteren, wel om over het bestaan na te denken.

Ik word almaar filosofischer. Ik vraag me zelfs af wat voor zin het allemaal heeft, mijn werk, mijn leven en ga zo maar door. Ik ben in lange tijd niet zo diepzinnig geweest.

De tegenstelling tussen algemeen belang en eigen belang intrigeert me. Sterker, ze laat me niet koud. Ik wind me zelfs op als ik merk dat de balans tussen beide te ver naar het eigen belang doorslaat.

Ja, kunst zeg. Eigen belang kent iedereen. Ik ook. Maar het algemeen belang, hoe zit het daarmee? Wat is dat? Wie gaat daar over? Wijzelf?

Koopzucht

Ik kom er niet uit en klamp me vast aan de taal. Is de taal van het algemeen belang anders dan die van het eigen belang? Ja, wis en drie. Je hoort allerlei lieden in de media hun mening geven en je weet: die is voor geen moer in het algemeen belang geïnteresseerd, het gaat hem alleen om zichzelf.

Opvallend vind ik de geluiden uit de horeca, nou ja die begrijp ik nog wel, ik ga zelf ook graag naar het café en vind het jammer dat het even niet kan, maar die grootgrutters en andere uitbaters van ’s mensen gemelijke koopzucht, moeten die zich ook zo verzetten tegen de maatregelen die de pandemie gingen platslaan?
Dat taalgebruik alleen al. Al weken is het ‘kerst’ voor en ‘kerst’ na.

Kerst is media-taal, taal van de reclame en de glossy’s, dom geklep dat niets, maar dan ook helemaal niets met het feest van Christus’ geboorte te maken heeft. Het heeft nergens mee te maken. Ja, met het zwerfvuil dat ik dagelijks verzamel, de schillen en de dozen als dank voor het aangenaam verpozen.

Kerst – zum Kotzen.

 

 

WKtS
21 DECEMBER 2020
LEES VERDER
DE VOLKSKNAR NR 352

TERUG NAAR DE VOORPAGINA