Hysterie Om Kindervriend…


 PRENTENBOEK VAN CHARLOTTE DEMATONS

Dagstukjes – 18

 

Ik sluit me op in de grote stad
en heb hier mijn kamer
gemeubileerd met
boeken boeken boeken boeken
MAX DE JONG, HEET VAN DE NAALD

 

 

 

Wie niet leest, mist veel. Dat zal geen argument zijn voor degenen die niet lezen, maar degenen die wél lezen zegt het des te meer. Zeker nu wetenschappelijk bewezen is, ik herhaal nu wetenschappelijk bewezen is dat je van lezen empathischer wordt.

Het is altijd strelend om bevestigd te worden in wat jezelf al bedacht had, maar lezen is niet alleen van belang voor u en mij, voor de ontwikkeling van ons inlevingsvermogen, het speelt ook een rol in de manier waarop we onze beschaving delen. We hebben die taak bijna volledig in handen van de televisie gelegd, maar is dat de juiste plaats? Was een ouderwetse bibliotheek met boeken van (bewezen) belang niet veel beter?

Wie de hypes ziet, tegenwoordig, nu ook weer rond ‘pietermanknecht’ – zoals de Limburger Toon Hermans hem noemde, die zwarte piet en sinnieklaas overigens de roe niet spaarde – verbaast zich over het gebrek aan nuance in het publieke debat. De nuance. Ja, hallo, weten we nog wat dat is, de nu-a-n-ce.

De nuance lijkt  enige tijd geleden alweer voorgoed het onderspit te hebben gedolven in de strijd met wat de televisie een ‘debat’ noemt, het ongefundeerd oordelen van een stel willekeurige deelnemers. Daar is de nuance  niet tegen opgewassen en de hysterie van de emotionele ontlading ligt op de loer. Af en toe een boek lezen, thuis en op school, zou kunnen helpen om al dat gevoel een redelijke grondslag te geven en het fijne onderscheid in onze gedachtewisselingen terug te brengen.

Onderscheid maken. ‘Discrimineren’ zou je ook kunnen zeggen. Discriminatie is ideologisch gesproken verboden, taboe, maar geen beschaving doet – of deed – het zonder.  Zolang er mensen zijn die al dan niet participerend met z’n allen meedoen, zal er discriminatie zijn. Het is net het weer – je komt er nooit vanaf, je kunt er alleen over lullen.

Wie met de botte bijl zwaait, forceert zichzelf. Na ‘discriminatie’ valt dan algauw het woord ‘racisme’.

Racisme is een kwaad waarvan elke manifestatie met kracht moet worden voorkomen, maar ik geloof dat we het racisme in Nederland niet hoeven te vrezen – al zijn er genoeg racisten –  zolang het niet door deze of gene engerd electoraal wordt georganiseerd.

Engerds hebben baat bij hypes. Alleen al om die reden zouden de media er alles aan moeten doen om een hype in de knop te breken. Oók als een sprookjesfiguur op een kinderfeest het onderwerp is. 

Gaat dat lukken, jongens?

Misschien als jullie je neus eens wat vaker in de boeken steken – en wat minder in andermans zaken.  

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
19 OKTOBER 2013