High Impact Crimes

In Amsterdam wordt veel door rood licht gereden. Te veel. Door iedereen, maar vooral door automobilisten. Als fietser en wandelaar schrik je je telkens weer kapot, al ben je een gewaarschuwd man.

Maar je hebt niet alleen met jezelf te maken. Je denkt ook aan anderen, kinderen bijvoorbeeld. Mijn kleinkinderen zijn nu oud genoeg om zich alleen op de fiets in het verkeer te begeven. Je houdt je hart vast. Hoe vaak ben ik niet bijna van de sokken gereden door zo'n trut in een SUV met een kind achterin, of zo’n tweedeleg-type in zijn Porsche die naar zijn lunchadres scheurt alsof de duivel hem op de hielen zit?

Het Parool gaat er deze week dieper op in. Heel goed, jongens! Maar als ik al een oplossing had verwacht, of tenminste gehoopt had te vernemen dat de overheid er iets aan gaat doen, kwam ik bedrogen uit. Er kán niets aan gedaan worden. Dat was het teleurstellende antwoord. Het vervolg daarop – ‘we moeten er maar mee leren leven' – bespaar ik u en mezelf om niet nóg kwaaier te worden.

Vooral de politie maakt er weer eens een potje van. Op de vraag of ze de moordlust in het verkeer niet met man en macht te lijf moeten gaan, is het antwoord dat niet verkeersovertredingen, maar – let op, de Amsterdamse politie spreekt Engels – high impact crimes de hoogste prioriteit hebben – in gewoon Nederlands: inbraken en berovingen.

High impact crimes. Je hoort het zo’n kantoorpikkie met een stalen gezicht zeggen. Vermoedelijk fietst of wandelt hij zelf nooit in de stad en verplaatst hij zich uitsluitend per Range Rover met chauffeur. Die high impact crimes passen daar wel bij, stoer, man, cool. Het lijkt wel of we op Manhattan zijn.

Jammer voor de politie en haar public relations, maar in Amsterdam wonen verkeersdeelnemers die in dergelijke terminologie alleen maar een al te krakkemikkige, op Amerikaanse leest geschoeide managementopleiding horen en sterker: zulk taalgebruik doet je ook nog eens aan zo'n volvette Amerikaanse sheriff denken die –  pistool op z'n kont en shotgun in de hand – al eeuwen vergeefs probeert de Amerikaanse misdaad met wortel en tak uit te roeien… 

Door rood licht rijden is in de huidige wetgeving geen misdaad. Het is een overtreding. Je vraagt je af of het geen tijd wordt deze 'overtreding' als poging tot doodslag in het strafrecht op te nemen. Want dat is het: poging tot doodslag. Een misdaad. De straf is dan niet langer een geldboete, soms, als je pech hebt, maar het schavot.
1 DECEMBER 2013