Heks

PIERRE BONNARD: SALOME MET HET HOOFD VAN JOHANNES DE DOPER

 

Dagstukjes – 298

 

Een man moge veel weten,
een vrouw begrijpt alles.
GERARD REVE: BRIEVEN AAN JOSINE M.

 

 

 

Wat een bange man moet die Wilders zijn. Zoals hij bij de Algemene Politieke Beschouwingen uitviel tegen Sigrid Kaag – spreekt daaruit niet een diep verborgen angst voor de vrouw? Misschien verft hij om die reden ook zijn haar. Waar waren feministen in de Tweede Kamer om hun collega tegen deze maniche├»st in bescherming te nemen. Of dachten ze: dat kan ze wel alleen af?

Dezelfde angst die Wilders tegenover Kaag aan de dag legt, ligt ten grondslag aan zijn psychopathische xenofobie die zich richt op de aanhangers van de Islam in Nederland.. Als hij niet zo streng bewaakt werd, zou je haast medelijden met hem krijgen.

Dat zoveel Nederlanders hem – net als de vrouwenhater en dierenliefhebber Dion Graus – massaal volgen, vind ik tamelijk verontrustend. Angstaanjagend is de modderstroom aan vrouwenhaat die hij met zijn typering van Sigrid Kaag als heks op Twitter in gang zette. Pijnlijk.

Aan het woord heks kleeft een zo lugubere geschiedenis van vrouwenonderdrukking dat je het alleen al om die reden uit je hoofd laat om een vrouw zo te noemen – of af te beelden, zoals Ruben Oppenheimer in de NRC.

Kennelijk werkt de middeleeuwse Heksenhamer (Maleus maleficarum) in het onderbewuste van een bepaald soort mannen tot in deze tijd door. Dat de meesten van hen geen idee hebben is, hoe verschrikkelijk ook, nog tot daaraan toe, maar een katholieke zuiderling als Geert Wilders moet van de afschuwelijke heksenvervolging door de eeuwen heen gehoord hebben. Ze waren erger dan de Bokkenrijders.

 

 

LEES VERDER
WKtS
23 SEPTEMBER 2021

TERUG NAAR DE VOORPAGINA
EERDER IN LOGBOEK