Giftig afval

 

Dagstukjes – 215

 

Men staat thans voor problemen,
Die je verbijst’ren.’k Zie nog steeds geen licht.
J.K.RENSBURG: DE KOSMOS

 

 

 

Het zal wel heel ingewikkeld zijn, maar wat ik zie is nogal eenvoudig.  Machteloosheid, de machteloosheid van degenen die van Godswege boven ons gesteld zijn. Niet alleen in Nederland, ook elders.

Engeland laat ik maar even ongenoemd. Daar heeft langzamerhand iedereen z’n buik van vol.

Ik denk dat er wel een verklaring voor is, maar mij gaat het nu even – aan de vooravond van de verkiezingen van de Provinciale Staten – om de vraag wat ik ermee aan moet.

Er wordt een probleem gesignaleerd en men doet niets. Je kunt het probleem groot maken, de ellende in Groningen bijvoorbeeld,  je kunt het ook klein houden. Maakt niet uit. Ook in het klein ervaar ik de machteloosheid van onze bestuurders.

Ik zie rotzooi bij de vuilnisbakken liggen – wat natuurlijk niet mag – en meld dit bij de bevoegde instanties, en wat gebeurt er?

Niets.

Niettemin verschijnt er meestal na een periode waarin medeburgers krachtig bijdragen aan het droppen van nog meer vuil, een voertuigje met mannen die in een vloek en zucht het stinkende afval hebben opgeruimd.

Er werkt dus wel iets.

 

Zachte heelmeesters

Het zullen de traag malende ambtelijke molens wel zijn, geleid door een bestuur dat me uit louter zachte heelmeesters lijkt te bestaan. Pappen en nathouden. Protocollen, regels, rapporten, afschuiven.

Als Den Haag – of de provincie of de gemeente – het vertrouwen van mij en mijn huisdieren wil terugwinnen, zal men zijn manier van doen ingrijpend moeten veranderen. Sneller optreden in óns belang.

Zolang dat niet gebeurt, biedt men allerlei idioten, clowns en ijdeltuiten ruimschoots de gelegenheid om – met steun van radio en televisie – onze democratie om zeep te helpen…

In mijn provincie, Noord-Holland, is door Gedeputeerde Staten ondanks ettelijke alarmerende nota’s jarenlang niets gedaan aan de giftige afvalberg van Tata Steel in Wijk aan Zee. Geen van de politieke partijen in de Staten die voor deze aanslag op de natuur én de volksgezondheid verantwoordelijk zijn – VVD, D66, PvdA en het CDA met de politieman Jaap Bond uit Volendam – krijgt dan ook mijn stem.

De Partij voor de Dieren is de enige partij waarmee ik – verrassing na het raadplegen van de Stemwijzer – bijna al mijn standpunten deel. Is óók – om maar één kwestie te noemen – tégen een racebaan in Zandvoort.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
13 MAART 2019