Gab. Smit in de oorlog

 

 

 

 

 

 

 

Dagstukjes – 13

 

Alles is heerlijkheid, alles is pijn.
GABRIEL SMIT, AVONDMAAL

 

Grijs?

Ons oorlogsverleden blijft vragen oproepen. ‘Grijs’ noemde de historicus Chris van der Heijden die tijd. Maar was hij wel zo kleurloos? Wij spreken niet makkelijk meer banvloeken uit, wij hebben meer behoefte aan verklaring, maar schiet je er dan veel mee op die tijd ‘grijs’ te noemen? Willen degenen die dat doen bepaalde dingen niet zien? Harry Mulisch heeft eens gezegd dat ‘fout’ in Nederland pas ophoudt een morele kwalificatie te zijn als onverhoopt een derde wereldoorlog ons nieuwe maatstaven opdringt.

Was Gabriël Smit (foto) fout? Hij was een vooraanstaand katholiek dichter en lang redacteur van de Volkskrant. Zijn oorlogsverleden is recentelijk zowel door Bart F.M. Droog in de Nederlandse Poëzie Encyclopedie  als in een uitzending van de RKK weer aan de orde gesteld.

Opvallend.

Smit was volgens sommigen aantoonbaar fout, maar de bewijzen ervoor zijn karig. Bart Geeraedts, redacteur van de KRO/RKK, sprak erover met Willem Kuipers – die in 1980 bij de Volkskrant in de voetsporen van Smit trad – en Marcel Poorthuis, hoogleraar in de dialoog tussen de godsdiensten aan de katholieke universiteit van Tilburg.
Luister mee.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
29 MEI 2013.
Zie ook: De Jaren Van De Krant (2).