Filibuster

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 39

 

Grauw is uw hemel en stormig uw strand,
Naakt zijn uw duinen en effen uw velden,
U schiep natuur met een stiefmoeders hand,
Toch heb ik innig u lief, o mijn Land!
E.J.POTGIETER: HOLLAND

 

aäpen is in Nederland een geliefde sport geworden. Niemand lijkt er zich meer voor te schamen. We zijn vergeten hoe multinationals als Shell, Unilever, Akzo en Philips ontstonden. Hoe ver zij de concurrentie vóór waren dank zij hun originaliteit, een paar krachtige persoonlijkheden en een onderwijsinstelling als Delft waar ingenieurs werden opgeleid die nog wat kónden, nee, denk nu even niet aan Mussert en zijn Nationaal Socialistische Beweging.

Ik dacht aan deze vaderlandse voortvarendheid toen onlangs de PVV en 50Plus in de Kamer begonnen te filibusteren. Ouwehoeren tot je erbij neervalt, zou je zeggen, maar nee zelfs daar waren ze te slap voor, ze hielden er voortijdig mee op. Ze gingen naar bed.

Wat onze politieke kletsmeiers zich niet bewust waren, was dat een filibuster in Nederland geen zin heeft. In Amerika wel. Daar speelt de politieke strijd zich altijd tussen twee partijen af. In dat geval kan een van de twee de ander met een filibuster buiten spel zetten.

In Nederland kan dat niet. Wij hebben niet twéé, maar een heleboel partijen, die allemaal hun duit in het zakje doen. Ze zitten in de Kamer, maar het zijn allang geen politieke partijen meer, en zelfs geen bewegingen, je kunt ze nog het beste vergelijken met geitenfokverenigingen die hun provinciale aanhang niet meer te bieden hebben dan uitzichtloos gemekker en onvruchtbare mest.

Nationalistische rimram

En dan die filibuster. Noch de PVV, noch 50Plus leek ook maar enigszins te begrijpen hoe en wanneer je zo’n wapen hanteert. De komieken Wilders en Krol zullen ook niet geweten hebben dat het woord filibuster een Amerikaanse vervorming is van het Nederlandse woord vrijbuiter dat ook, hear, hear,  ‘ontdekkingsreiziger’ betekent.

Het is nogal sneu dat partijen die bol staan van de nationalistische rimram in de praktijk niet anders doen dan de Amerikaanse politiek imiteren.

Helaas zijn zij niet de enige. Elke hype in het nationale medialandschap lijkt tegenwoordig uit Amerika overgewaaid. Ook Me Too. Ook het racisme van onze Pietermanbaas.

Geen wonder, de publieke omroep grossiert in employés die het liefst élke dag hun deskundigheid inzake Amerika uitdragen en de commerciële omroepen, nou ja, die zijn Amerikaans.

Net als langzamerhand alle reclame op radio en tv.

Trots op Nederland, maar intussen ongegeneerd Amerika naäpen.

Ik denk dat alleen Marianne Thieme doof is voor de verlokking van dat woord.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
27 NOVEMBER 2017
DE VOLKSKNAR