Facebook en de domoren

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 43

 

Te paard, te paard,
we zijn verraden…
KREET TIJDENS DE SLAG BIJ DE BOYNE [1]


aat Facebook verdwijnen?

Nee, Arjen Lubach, éénoog in het land der blinden, vecht tegen de bierkaai.

Facebook kan wél veranderen. Andere eigenaar, andere regels, andere clientèle, andere naam, maar verdwijnen, nee.

Facebook is een aanwinst in een lange reeks technische vernieuwingen die onze civilisatie al sinds de uitvinding van het wiel laat draaien.

Er was altijd verzet. Nog maar een eeuw geleden verlieten boeren hun erf om met de hooivork auto’s tegen te houden. Henry Ford reageerde erop door zijn T-Fords zo goedkoop te maken dat elke heikneuter zich er een kon permitteren.

In een documentaire zag ik een keer oude cowboys die niet uitgepraat raakten over de zegen van de jeep.

Als een mens mag kiezen tussen een paard en een Tesla kiest hij een Tesla. Daar kun je vergif op innemen.

Erasmus moest het nog met een paard doen. Als hij van Brussel naar Basel reed om zelf zijn kopij bij de drukker af te leveren, kwam hij geradbraakt aan. Het belette hem niet om de revolutionaire technologie van het zetten en drukken van nabij te volgen. Erasmus zou, weet ik omdat ik hem gelezen heb, voor Facebook zijn geweest – maar ook voor Arjen Lubach, ja, zo was hij, goed katholiek.

Op tv zagen we Zuckerberg in de weer met een Amerikaanse senaatscommissie. Je zag er vooral domoren die nogal onnozel tegen Facebook te hoop liepen, digitale sufferds, die toevallig wel het machtigste land ter wereld leiden.

In Nederland, weet ik uit zeer betrouwbare digitale bron, is het minstens zo erg. Geen wonder dat geen parlementariër zich over Facebook uitliet na het misbruik van miljoenen data, zoals de politiek redacteur van de NRC schreef.

Nee, noem mij een stuk of wat parlementariërs met verstand van techniek.

Het armzalige niveau waartoe we in Nederland – geestelijk gesproken – zijn afgezakt, betreft niet alleen de technologie. Het omvat meer. Uit een recent rapport van de inspectie over het onderwijs blijkt dat steeds minder kinderen kunnen lezen. Je vraagt je af of er een verband is.

Moeten we ons zorgen maken?

Nee, ik denk dat de meeste mensen altijd al tegen heug en meug hebben gelezen. Ze zijn dolblij dat ze er dank zij Facebook eindelijk vanaf zijn. Net als die cowboys van hun paarden.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
13 APRIL 2018
DE VOLKSKNAR
[1] VERMOEDELIJK EEN KREET TIJDENS DE SLAG BIJ DE BOYNE (1690)
WAAR WILLEM III DE IEREN VERSLOEG