Elitair

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 75

 

Karakter zonder kennis heeft vaker succes
dan kennis zonder karakter.

MARCUS TULLIUS CICERO

 

an Cicero wordt nog weleens een observatie geciteerd die je na dik 20 eeuwen moeiteloos op onze tijd kunt toepassen, zoals deze: Het zijn slechte tijden. Kinderen gehoorzamen niet langer hun ouders en iedereen schrijft een boek.

Cicero was een held van mijn oude collega Han van Gessel die in Amsterdam klassieke talen had gestudeerd en chef werd van een nieuwe boekenbijlage bij de Volkskrant die hij plechtig en tot grote vreugde van Kees Fens Cicero doopte, naar de bijnaam van deze hoogwaardigheidsbekleder, advocaat, redenaar en – vooral in de Renaissance – bewonderde stilist die eigenlijk Marcus Tullius heette.

‘Cicero’ is vermoedelijk afgeleid van cicer wat ‘grauwe erwt’ of ‘wrat’ betekent.

Elitair?

Zo zou het oordeel nu kunnen luiden omdat tegenwoordig meer mensen iets van voetbal denken te weten dan van de Oudheid.

Ook bij hedendaagse gymnasiasten hoef je daarvoor niet meer aan te kloppen. Misschien hóren ze nog wel van Cicero, maar hem lézen hoeft niet meer.

De slimste mens

Het typeert de ongelooflijke snelheid waarmee de klassieke beschaving uit ons collectieve bewustzijn is verdwenen om ruimte te maken voor allerlei media-ongein die ook de sfeer van een spel als De Slimste Mens op de televisie bepaalt. Ik heb er ook dit seizoen weer regelmatig naar gekeken. En ik niet alleen. Een miljoenenpubliek volgde de intellectuele strijd van al die Bekende Nederlanders en je vraagt je af waarom. Om iemand te zien afgaan?

Alleen Maarten van Rossem leek soms zijn bekomst te hebben van de domme vragen en antwoorden, maar hij doet als jurylid zelf aan deze vertoning mee. Het viel me deze keer op dat sommige deelnemers in het spoor van Van Rossem het gedoe ook begonnen te relativeren. Echt Nederlands. In Nederland hoef je nu eenmaal kennis of kunst niet au sérieux te nemen.

Ik ben benieuwd wat er gebeurt als Thierry Baudet straks nipt de verkiezingen van Mark Rutte wint. Geeft hij dan de grote Cicero als een Messi zijn plaats in het openbare leven terug? Of zal dan blijken dat hij het soort politieke huichelaar is dat Cicero te vuur en te zwaard bestreed?

Wat weet ú van deze wrat?

 

 

LEES VERDER
WKtS
6 SEPTEMBER 2020
DE VOLKSKNAR NR 347

TERUG NAAR DE VOORPAGINA