Eigen volk eerst

 

 

Partijen die de rechtsstaat schaden

 

Liberaal
Als ’n aal
MULTATULI: GRAFSCHRIFTEN OP THORBECKE

r naderen verkiezingen. Het zal niemand ontgaan zijn. Na vier jaar moet er een nieuwe Tweede Kamer komen. Fijn, zo’n democratie. Kun je weer met je papiertje naar het stemlokaal. ‘Morgen, jongens, gezellig hier, hè?’ Ik doe mee, maar ik weet allang niet meer waarom. Wat moet ik kiezen? Nee, wie – dat weet ik wel, ik noem geen namen, maar als ik zeg ‘wát’, bedoel ik ‘wát’, ik ben vóór partijen die de rechtsstaat steunen. Maar welke partijen zijn dat?

Een commissie onder leiding van de Amsterdamse hoogleraar rechtswetenschap Wouter Veraart zocht het uit. Wat bleek? De PVV, de VVD, de SGP en VNL zijn bereid om in het belang van ons aller veiligheid en hún afkeer van de islam – dat is voor hen één pot nat – de rechtsstaat geweld aan te doen.

De rechtsstaat ondergraven is zo wat het ergste wat een politieke partij kan doen. Dat leert ons de huiveringwekkende geschiedenis van nationalistische oorlogen – ‘eigen volk eerst’- overal ter wereld tot op de dag van vandaag.

Een partij die de rechtsstaat naar haar hand zet, gebruikt de democratie om haar af te schaffen, werft kiezers die bereid zijn om wat hún vreemd voorkomt te vernietigen en zet de deur open voor dictatuur en censuur. Dank zij onze verhoudingen – met onze geschiedenis en een traditie die in staat is gebleken om tegenkrachten te mobiliseren – hoeft dit bij ons niet in een pijnlijk en kostbaar failliet te eindigen. Maar gebeurt dat wél, dan betaalt iedereen – en niet alleen de schuldige partij – de rekening. Dat de VVD zich in dit rijtje tegen de PVV aan vlijt, is een dieptepunt in de liberale beschaving.

De rechtsstaat zeg ik tegen Marco die vóór de PVV is en mijn keuken gaat renoveren, moet je zien als een gebouw dat je voortdurend móet en mág veranderen zo lang je maar géén dragende muren sloopt. Dan sodemietert de hele boel in elkaar.

WKtS
17 FEBRUARI