Bestseller In ’t Duizendjarig Rijk


OP HET INTERNET GRATIS TE LEZEN.

 

Schwarze Milch der Frühe wir trinken dich nachts
wir trinken dich mittags der Tod ist ein Meister aus Deutschland
wir trinken dich abends und morgens wir trinken und trinken
der Tod ist ein Meister aus Deutschland sein Auge ist blau
PAUL CELAN: Todesfuge.

ág je Mein Kampf lezen? Of moet je Mein Kampf  lezen? Het boek was een bestseller in het Duizendjarige Rijk. Tot 1945 werden er twaalf miljoen exemplaren van verkocht. Adolf Hitler, de schrijver, werd er miljonair door. In 1945 pikte de Freistaat Bayern dit geld in. De verkoop van het boek werd verboden. Ook in Nederland.

Verkoop, lees ik in de NRC, wordt hier in strijd geacht met artikel 137e in het Wetboek van Strafrecht dat belediging van groepen op grond van onder meer ras of het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld tegen deze groepen strafbaar stelt.

Het is niet verboden het boek te lezen of uit te lenen. Maar het feit dat een kunstgalerie in Amsterdam het boek overigens alweer een hele tijd te koop aanbiedt, was deze week – na een publicatie in de NRC – voldoende om een joodse organisatie in razernij te doen ontsteken.  Weer was Mein Kampf nieuws.

Ik heb nooit de aanvechting gehad Mein Kampf te lezen, maar ik las wel Das Kapital en de Bijbel – ook rare boeken. In zekere zin, zou je kunnen zeggen, is het een voordeel als een ideologie, of een ideoloog, teksten verstrekt die je kunt lezen. Het biedt je de gelegenheid die ideologie, of die ideoloog, te leren kennen. Ik geloof niet dat je van Das Kapital communist, of van de Bijbel Jehova’s Getuige wordt. Het gelul erover is verwarrend.

Lezen, kennisnemen van een bron, doet een mens nooit kwaad, geloof ik. Integendeel. Die overtuiging sterkte me ook toen ik aarzelde of ik aan het manifest van Anders Breivik op het internet moest beginnen.

Ik heb Mein Kampf nooit hoeven lezen omdat mijn generatie (die van de Nederlandse oorlogskinderen) wel wist hoe het met die Hitler en zijn trawanten zat, maar naarmate je ouder wordt – en je kennis van de feiten toeneemt – ben je daar niet meer zo zeker van. Op den duur ondervraag je mét de geschiedenis vooral jezelf. Heb jij het, na de oorlog, dan wél goed gedaan?  Had je niet meer je best moeten doen om een misdaad als die van het Duizendjarige Rijk, dat overigens maar twaalf jaar duurde, te doorgronden? Heb je voldoende bijgedragen aan het voorkómen van nieuwe of vergelijkbare uitbarstingen van zulk kwaad, zeg maar Het Absolute Kwaad?

Ik vraag me af of het lezen van Mein Kampf daarbij geholpen had. Misschien is daar iets over te zeggen als ik dit boek alsnog te lijf ga. Dankzij het internet wordt het me gelukkig erg gemakkelijk gemaakt, dat scheelt. Twee muisklikken (nou ja…, bij wijze van spreken dan) en je hebt het verboden boek in beeld.

Ik ben benieuwd of het bekende vooroordeel – ‘het boek is onleesbaar’ – door mijn lectuur zal worden geslecht. Maar belangrijker is natuurlijk of Mein Kampf me nieuwe inzichten verschaft in Hitlers ideologie, zijn antisemitisme en de politiek georganiseerde discriminatie van joden, zigeuners en homoseksuelen die nationaal-socialistische bureaucraten met niet aflatende ijver van 1933 tot 1945 in praktijk brachten. Miljoenen ooit zo ‘gewone’ mensen kwamen erdoor in de wurggreep van zijn haat. Miljoenen mensen kwamen erdoor om het leven.

WKtS
30 OKTOBER 2013