Derde wereldoorlog

GRIEKENLAND EN TURKIJE PLANTEN AL EEUWEN HUN GEURVLAG OP ELKAARS BODEM

Dagstukjes – 266

 

Terwijl op straat,
buiten, de massa niets hoort.
K.P.KAVAFIS: WIJZEN WAT OP HANDEN IS

 

oe eenzijdig we door radio en televisie worden ingelicht, bleek me gisteren weer eens toen ik een stukje van Caroline de Gruyter in de NRC las over het conflict tussen Griekenland en Turkije. Ik had er iets over gehoord, maar dat het zó ernstig was, wist ik niet. Volgens De Gruyter was een derde wereldoorlog nabij. Ze vergeleek het geschil met de botsing tussen Amerika en de Sovjet-Unie in 1962 bij de Varkensbaai.

Ik had al die dagen naar OP1 gekeken, maar geen woord over een derde wereldoorlog. Als in zulke talkshows de wereldpolitiek al eens langskomt, betreft het meestentijds Amerika. De blik is eenzijdig westwaarts gericht. Het oosten is een blinde vlek. Niettemin houden kijkers – en de makers zélf – zo’n uitzending voor een nieuwsprogramma, al gaat het tot vervelens nergens over, of over wat we al lang weten of – nog erger – niet hóeven te weten, het geneuzel van de bekende televisiekletsmeiers.

Het is een gotspe zulke uitzendingen journalistiek te noemen. De onderwerpen zijn niet journalistiek en de jolige gespreksleiders zijn – op een enkele uitzondering na – geen journalist, al denken ze zelf van wel – en helpen hun collega’s bij de kranten ze graag om dat te blijven denken.

Nee, dan een journalist als Caroline de Gruyter die mij precies uitlegt hoe dichtbij – bij wijze van spreken in onze achtertuin – opnieuw een bloedige oorlog had kunnen ontbranden. Het zou de leiders in Rusland, Turkije, China, Israël, Iran en Amerika goed zijn uitgekomen. Maar terwijl men op de vaderlandse televisie gezellig over mondkapjes babbelde, wist Angela Merkel het gevaar op het nippertje te bezweren.

‘Wat zou het leuk zijn,’ schrijft De Gruyter, ‘als hier in Nederland enige aandacht voor was. Desnoods tussen twee talkshows over aerosolen door.’

 

 

 

TERUG NAAR DE VOORPAGINA

LEES VERDER
WKtS
25 AUGUSTUS 2020

EERDER IN LOGBOEK VAN 2 AUGUSTUS 2020

MEER OVER DE ANIMOSITEIT TUSSEN
GIEKENLAND EN TURKIJE
IN DIT STUK VOORGESCHIEDENIS