De Franse bakker

In mijn buurt staan elke zaterdag lange rijen op de stoep voor de Franse bakker. Je kunt er nauwelijks omheen. Klanten komen van heinde en ver in hun SUV’s om hier hun baguettes, croissants en pains au chocolat te vergaren.
Twee deuren verder is een – Friese – bakker die minstens zo lekkere baguettes, croissants en pains au chocolat verkoopt – en bovendien van dat heerlijke, verse, gezonde bruine brood heeft – maar hij heeft hooguit twee of drie klanten tegelijk in zijn winkel. Hij spreekt geen Frans.
In Parijs stonden vandaag kilometerslange rijen voor de kiosken. Honderdduizenden Parijzenaars wilden een Charlie Hebdo, een blad dat tot voor kort ‘noodlijdend’ heette te wezen met z’n oplage van zo’n dertigduizend stuks.
Ik besloot uit piëteit met de standrechtelijk gevonniste tekenaars van Charlie Hebdo vandaag geen nummer te kopen. Ik wacht tot de hype is gaan liggen. Dan hoop ik elke week een nieuwe editie aan te schaffen, tenminste als het blad dan nog – buiten Marktplaats – te krijgen is….
Donc, je serai Charlie. Et vous…?
14 JANUARI 2015