Willem Kuipers curriculum vitae

IN DE ALPEN

Een leven van lezen en schrijven

 

‘Wat ik geschreven heb,
dat héb ik geschreven.’
WILLEM KUIPERS: MIJN GEDICHTEN

 

 

 

Willem Reindert Kuipers te Smilde is journalist en schrijver in Amsterdam. Oud-kunstredacteur van de Volkskrant. Sinds 2009 heeft hij zijn eigen website – wiewiewie – voor lezers.

Willem Kipers werd op 27 augustus 1940 in Utrecht geboren, ging er naar de Sint Gregoriusschool en zes jaar later naar het Sint Bonifaciuslyceum, waar hij in mei 1958 het diploma gymnasium alfa uit handen van rector Feldbrugge ontving.

Tijdens zijn schooljaren werden hem in de werkplaats van zijn vader de eerste beginselen van de carrosseriebouw bijgebracht. Als volleyballer werd hij geselecteerd voor het jeugdteam van de provincie Utrecht.

Op 1 september 1958 begon hij als leerling-journalist bij Het Centrum, een rooms-katholieke krant in Utrecht. Hij schreef columns (die toen nog cursiefjes heetten) en interviewde bekende sportlieden, zoals de midvoor van landskampioen DOS, de international Tonny  van der Linden.

Tussen 1960 en 1962 droeg hij hare majesteits wapenrok.

 

Basisboeken

Toen hij in 1962 zijn journalistieke werkzaamheden kon hervatten, werd hij bij Het Centrum stadsverslaggever, chef van de stadsredactie en opmaakredacteur. Hij ontwierp een weekendbijlage, Bij, die hij samen met Hans Friedeman redigeerde.

Van 1965 tot 1970 studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Het geld daarvoor – er waren nog geen studiebeurzen – verdiende hij met zijn reclamestudio Kuipers Kuipers De Beus.

In 1967 werd hij parttime redacteur binnenland bij de Volkskrant.

In 1972 wist hij bij prof. dr. J.C. Brandt Corstius in Utrecht een studie algemene literatuurwetenschap ‘met genoegen’ af te ronden. Een van zijn bijvakken was de transformationeel-generatieve grammatica van Noam Chomsky.

Vervolgens werd hij  – voor vier dagen in de week – hoofdredacteur van het Utrechts Universiteitsblad, een baan die hem voldoende vrije tijd leek te bieden voor een proefschrift over avant-garde en poëzie.

In 1975 werd hij als redacteur bij uitgeverij Ambo verantwoordelijk voor de wetenschappelijk georiënteerde reeks Basisboeken.

In 1980 ging hij als literair redacteur terug naar de Volkskrant waar hij van 1983 tot 1990 ook chef van de kunstredactie was.

 

Amnesty

In 1981 vroegen Maurits Schmidt en Charles Groenhuijsen hem voorzitter te worden van de Beroepsgroep Journalisten bij Amnesty International, die het pesten, bedreigen, opsluiten, doen verdwijnen, martelen en doden van journalisten wereldwijd aan de kaak stelde. Op 24 februari 1982 boden zij in het kader van de actie ‘Journalist Vermist’ een eerste inventarisatie van hun bevindingen aan minister Max van der Stoel aan.

VAN LNKS AF MAURITS SCHMIDT, WILLEM KUIPERS, STEFFIE STOKVIS EN WIM BRUMMELMAN OP DE PERSCONFERENTIE OVER JOURNALIST VERMIST.

 

Van 1992 tot 1996 schreef Willem Kuipers voor de Volkskrant de boekenrubriek ISBN, die uitmondde in de leesgids ISBN van de wereldliteratuur (Ambo).

Tussen 1990 en 2008 was hij voorzitter van de vluchtelingenorganisatie AIDA.

Vanaf 1996 tot zijn pensioen in 2002 was hij eindredacteur, criticus en columnist bij de boekenbijlage Cicero van de Volkskrant.

In 2004 verscheen bij uitgeverij Cossee zijn roman De Werkplaats.. Zie hier de bespreking van Joost Zwagerman.

Tegenwoordig publiceert hij ook columns in de Volksknar, het clubblad ván en vóór oud-medewerkers van de Volkskrant. In 2020 verscheen een bundeling van deze stukjes onder de titel Wiewiewie & de Volksknar. Verzamelde columns van Willem Kuipers.

Willem Kuipers is getrouwd met Liesbeth Kuitenbrouwer, woont in Amsterdam, heeft twee zoons, Tobias en Rogier, en twee kleinkinderen, Jonathan Splinter en Micha Benjamin, die ook in Amsterdam wonen.

 

Website

MICHA, MAARTJE PRINS, JONATHAN, ROGIER, TOBIAS, LIESBETH KUITENBROUWER, WILLEM KUIPERS

Op 2 september 2009 begon Willem Kuipers met de website wiewiewie.  Hier  publiceerde hij in 2010 de roman Een nieuw alfabet of De opdracht van de lettersnijder over de lotgevallen van een journalist in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Hij schrijft op wiewiewie.nl ook gedichten.

De laatste jaren gebruikt hij als schrijver ook de naam Willem Kuipers te Smilde omdat de plaats Smilde hem verbindt met het Grroningse en Drentse land van zijn voorvaderen.

 

 

 

Reacties zijn welkom op info@nullwiewiewie.nl 

  

 


ZIE OOK AUTOBIO

ZIE OOK BIBLIOGRAFIE
ZIE OOK VOLKSKRANT.NL
ZIE OOK WIEWIEWIE EN DE GIERZWALUW

TERUG NAAR VOORPAGINA