Willem Kuipers wiewiewie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


IN DE GEVELTUIN

 

Een leven van lezen en schrijven

 

‘Wat ik geschreven heb,
dat héb ik geschreven.’
WILLEM KUIPERS: MIJN GEDICHTEN

 

 

Heel goed! Dit had je eerder moeten doen. Zo kom je meer te weten over déze Willem Kuipers, journalist en schrijver te Amsterdam.

Wilhelm Reindert Kuipers, die in zijn jeugd Wim werd genoemd en later Willem, werd op 27 augustus 1940 in Utrecht geboren. Hij ging er in 1946 naar de Sint Gregoriusschool en zes jaar later naar het Sint Bonifatiuslyceum waar hij in mei 1958 het diploma gymnasium alfa uit handen van rector Feldbrugge ontving.

Tijdens zijn schooljaren werden hem in de werkplaats van zijn vader de eerste beginselen van de carrosseriebouw bijgebracht. Als volleyballer werd hij geselecteerd voor het jeugdteam van de provincie Utrecht.

Van 1958 tot 1960 was hij leerling-journalist bij Het Centrum, afwisselend in Utrecht én in Amersfoort. Hij schreef voor deze krant columns (die toen nog cursiefjes heetten) en interviewde bekende sportlieden, zoals de midvoor van de landskampioen DOS, de international Tonny  van der Linden.

De militaire dienstplicht dwong hem tussen 1960 en 1962 zijn werk neer te leggen.

 

Basisboeken

In 1962 hernam hij zijn journalistieke werkzaamheden bij Het Centrum. Hij werd stadsverslaggever, chef van de stadsredactie en opmaakredacteur en ontwierp in 1964 de weekendbijlage Bij, die hij samen met Hans Friedeman redigeerde.

Van 1965 tot 1970 studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. De benodigde financiën – er waren nog geen studiebeurzen – verdiende hij met zijn reclamestudio Kuipers Kuipers De Beus.

In 1967 werd hij parttime redacteur binnenland bij de Volkskrant in Amsterdam.

In 1970 begon hij bij prof. dr. J.C. Brandt Corstius in Utrecht een studie algemene literatuurwetenschap die hij in 1972 ‘met genoegen’ wist af te ronden. Zijn bijvakken waren theoretische literatuurwetenschap en – bij prof. dr. H. Schultink – de transformationeel-generatieve grammatica van Noam Chomsky.

Vervolgens werd hij in 1972 – voor vier dagen in de week – hoofdredacteur van het nieuwe Utrechts Universiteitsblad, een baan die hem voldoende vrije tijd leek te bieden om een proefschrift over avant-garde en poëzie op te zetten.

In 1975 trad hij in dienst bij de uitgeverij Ambo waar hij als redacteur verantwoordelijk was voor de uitgave van de wetenschappelijk georiënteerde reeks Basisboeken.

In 1980 keerde hij naar de Volkskrant terug. Hij werd er literair redacteur en van 1983 tot 1990 tevens chef van de kunstredactie.

 

Amnesty

In 1981 vroegen Maurits Schmidt en Charles Groenhuijsen hem voorzitter te worden van de Beroepsgroep Journalisten bij Amnesty International, die het pesten, bedreigen, opsluiten, doen verdwijnen, martelen en doden van journalisten wereldwijd aan de kaak stelde. Op 24 februari 1982 boden zij in het kader van de actie ‘Journalist Vermist’ een eerste inventarisatie van hun bevindingen aan minister Max van der Stoel aan.

VAN LNKS AF MAURITS SCHMIDT, WILLEM KUIPERS, STEFFIE STOKVIS EN WIM BRUMMELMAN OP DE PERSCONFERENTIE OVER JOURNALIST VERMIST.

 

Van 1992 tot 1996 schreef Willem Kuipers voor de Volkskrant de boekenrubriek ISBN, die uitmondde in de leesgids ISBN van de wereldliteratuur (Ambo).

Tussen 1990 en 2008 was hij voorzitter van de vluchtelingenorganisatie AIDA.

Vanaf 1996 tot zijn pensioen in 2002 was hij eindredacteur, criticus en columnist bij de boekenbijlage Cicero van de Volkskrant.

In 2004 publiceerde hij de roman De werkplaats – verschenen bij uitgeverij Cossee. Zie hier de bespreking door Joost Zwagerman.

Tegenwoordig schrijft hij columns voor de Volksknar, het clubblad van en voor oud-medewerkers van de Volkskrant. In 2020 verscheen een bundeling van deze stukjes onder de titel Wiewiewie & de Volksknar. Verzamelde columns van Willem Kuipers.

Willem Kuipers is getrouwd met Liesbeth Kuitenbrouwer, woont in Amsterdam, heeft twee zoons, Tobias en Rogier, en twee kleinkinderen, Jonathan Splinter en Micha Benjamin, die ook in Amsterdam wonen.

 

Website

 

MICHA, MAARTJE PRINS, JONATHAN, ROGIER, TOBIAS, LIESBETH KUITENBROUWER, WILLEM KUIPERS

Op 2 september 2009 begon Willem Kuipers met de website wiewiewie.  Hier  publiceerde hij in 2010 de roman Een nieuw alfabet of De opdracht van de lettersnijder over de lotgevallen van een journalist in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Hij schrijft op wiewiewie.nl ook gedichten.

Soms gebruikt hij de naam Willem Kuipers te Smilde omdat de plaats Smilde in Drenthe hem verbindt met het land van zijn voorvaderen.

 

 

 

Reacties zijn welkom op info@nullwiewiewie.nl 

  

 


ZIE OOK AUTOBIO

ZIE OOK BIBLIOGRAFIE
ZIE OOK VOLKSKRANT.NL
ZIE OOK WIEWIEWIE EN DE GIERZWALUW

TERUG NAAR VOORPAGINA