Afval

 

Dagstukjes – 238

 

Afval, afval, afval, afval
op aarde én in het heelal,
waar je ook maar kijkt of  tast,
het vuilnis wast en wast…
P. REDEKER

 

 

 

 

In de berichtgeving over het Amsterdamse afvalbedrijf AEB – waar de laatste jaren zo’n beetje álles fout gegaan is wat er maar fout kon gaan – viel het me weer op hoeveel bestuurders politici waren.

Mevrouw Yvonne Timmerman-Buck die voor het CDA in de Eerste Kamer heeft gezeten en daar zelfs voorzitter is geweest, was de hoogste baas. Toen het miljoenenverlies aan het licht kwam, koos zij eieren voor haar geld en stapte op.

Heel erg was dat niet. Ze zat er net. Erg was dat tegelijkertijd ook de enige bestuurder met verstand van techniek er de brui aan gaf.

De vraag is of zo’n bedrijf als AEB kan functioneren zonder enige technische kennis in de leiding. In Nederland denken we dat zoiets kan. In Nederland kan alles – als je maar geen boerka draagt. We rotzooien maar wat ‘an.

Het is gewoon geworden om overheids- en semi-overheidsbedrijven te laten leiden door leden van een politieke partij, maar iedereen die de krant leest, weet dat zulke strebers over het algemeen nergens verstand van hebben, en dat is nog tot daaraan toe, maar we weten óók dat mensen die nergens verstand van hebben algauw denken dat ze overal verstand van hebben als ze macht krijgen. Afval? Gaan we regelen. Was het maar zo eenvoudig.

Een gezaghebbend opperwezen zou onze politieke partijen eens duidelijk moeten maken dat je ondernemingen naar de ratsmodee helpt als je ze door politici laat leiden. Met netwerken en gepalaver over procedures en protocollen – dát is wat ze kunnen – ruim je geen afval op. Daar heb je kennis voor nodig, technische kennis, en laat die nu juist de afgelopen jaren door dezelfde politici zijn wegbezuinigd.

Berooid en vies zitten wij, schone, hardwerkende burgers, tussen de schillen en de dozen.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
31 JULI 2019