Advocaat van de duivel

Dagstukjes – 90

 

k Ging naar ’t Christenland, doch vond er, tot mijn leed
Slechts tweedracht, oorlog, moord!… De Kannibaal is wreed,
Doch kan op verre na niet bij die Christenen halen….
JACOB VAN EEGHEN (1818-1834) DE OORLOG

 

In het televisiepraatprogramma WNL Op Zondag ging het over de PvdA, maar ook over de wereldpolitiek. Over álles eigenlijk. Ja, het was heel gezellig. De journalist Wierd Duk – die ook opiniemaker blijkt te zijn – wierp een knuppel in het hoenderhok toen hij zei dat hij wel begreep waarom Donald Trump vóór Poetin was. ‘Rusland’, zei hij, voelde zich bedreigd door ‘Amerika’ en Trump ging dat mét Poetin veranderen.

Het kan nooit kwaad om af en toe eens een advocaat van de duivel aan te horen, maar het kán je te machtig worden. Trump blijft voor mij ook na het geklets van die Duk een ongeneeslijke puber met een griezelig eng wereldbeeld en een keihard, om niet te zeggen, door en door wreed ego en Poetin is nog steeds wat hij altijd al was, een glibberige KGB-knecht (met misschien wel een license to kill).

Begrijp me goed, niemand weet hoe die mannen zich thuis en op de werkvloer gedragen, maar daar het gaat het niet om. Voor ons zijn het geen ménsen, voor ons zijn het personificaties van een ondoorgrondelijk staatsapparaat dat niet zal nalaten ons en onze kindskinderen te vernietigen als het daarvoor de tijd gekomen acht.

Een ernstige zaak, dunkt mij, maar op de televisie werd er weer eens een huiskamerspelletje van gemaakt.  Trump tegen Clinton. Clinton tegen Poetin. Gokken wie er wint. Pauw en Tan zijn er ook goed in.

Ik zou zeggen, jongens, kijk eens even om, kijk eens hoe lang miljoenen burgers in het voormalige Oostblok werden vermoord, gemarteld, genegerd en geestelijk kapotgemaakt omdat de machthebbers in de Sovjet-Unie dat op hun verlanglijstje hadden staan. Kijk naar het KGB-monster IS. Het heeft mij tot op de dag van vandaag doordrongen van de waarheid die Niccoló Machiavelli ons eeuwen geleden al voorhield: Politiek is geen spel. En zeker geen spelletje. Politiek is oorlog. Politiek is altijd oorlog. Waarom weet elk beschaafd mens dit – behalve zo’n opiniemaker op de tv?

LEES VERDER

WKtS
23 OKTOBER 2016