Achterbuurt

 

 

 

 

 

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 32

 

Als mijn pijl mag trillen
In het gat van je kont!
E. DU PERRON: LIEDJE VOOR EEN OUDE HOER

 

ij Pauw hoorde ik Gerard Joling over liedjes in Kiev. Het ging het ene oor in, het andere uit. Al mijn aandacht ging uit naar het opschrift op zijn borst: Top Geer.

Wat bedoelde Geer – nou ja, dat was wel duidelijk – maar (1) waarom deed hij dit en (2) waarom deed hij het zó?

Steeds meer mensen vragen schriftelijk om aandacht. Kan niet schelen hoe. Op het strand in Bergen zag ik een blote man wiens harige rug geheel getatoeëerd was met een nogal wulpse liefdesverklaring.

Men communiceert. Niet alleen met lippen, long, tong en strottenhoofd, maar ook met de gereedschappen van deze tijd. Soms denk je weleens: hoe meer communicatie, des te meer ruzie. Je zag het onlangs weer met de vrouwen die zich door Geen Stijl genaaid voelden. De stijllozen waren volgens de geschoffeerden nogal grof in de mond.

Wie zoals ik in een stad is opgegroeid en van tijd tot tijd rondzwierf in ándere buurten dan de zijne, hoorde op zijn reizen heel verschillende talen. De taal van de koningin even goed als het Utrechts van Oude Nol, een beroepsboef in de donkere spelonken van de middeleeuwse binnenstad. Je voetbalde, nu eens tegen jongens die je uiterst bekakt kleineerden, dan weer tegen ruwe kwanten uit een achterbuurt die je onbegrijpelijke klanken in het gezicht spuwden. Niet zelden gingen de strijdende partijen met elkaar op de vuist. Ik leerde het slagveld van de taal al jong kennen.

Apartheid was een beproefd middel om zulke conflicten te voorkomen. Een deftige dame uit het Wilhelminapark kon met één telefoontje naar het Hoofdbureau een verdwaalde viespeuk in haar buurt laten verwijderen.

Vandaag de dag kom je als hoogopgeleide vrouw zo’n knul thuis achter je computer tegen.

Het Nederlands, het Algemeen Beschaafde Nederlands, het ABN, is altijd een kunsttaal van de bovenlaag geweest, maar ze kwijnt. We zien nog maar het begin, maar het is al duidelijk dat de digitale technologie – die zélf een taal is – overal ter wereld de deur wijd openzet voor native speakers die hun oude taal inruilen voor een nieuwe, de taal van de sociale media.

Donald Trump gaat hun voor.

Géén gedachten, géén redevoeringen, géén boeken, géén kranten, géén verleden, géén toekomst, tweets.

Top, Geer.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
12 MEI 2017
DE VOLKSKNAR