Sport

AMERIKAANSE HONKBALSTERREN VOOR FENWAY PARK IN BOSTON

 Dagstukjes – 117

 

 

ijn hele jeugd lang, tot in de dertig toen ik mijn kaak brak bij het voetballen, stond mijn leven in het teken van lezen en sport (en nog een paar andere dingen, maar daarover een volgende keer).

Sport.

Ik heb van alles gedaan, voetbal, tennis, volleybal, badminton, zaalhandbal, tafeltennis (met schoolkampioen Jan van Veen), waterpolo, boksen, schaatsen, u noemt het maar.

Als ik doodmoe thuiskwam, lag er altijd wel een boek voor het grijpen dat ik verslond (inderdaad, alsof het een vorm van hónger of in elk geval éten was).

Er zijn sporten die ik niet beoefend heb, zoals basketbal en baseball.

Basketbal had ik graag willen spelen, maar er was in mijn jonge jaren nergens plek voor. Voor honkbal óók niet, maar het hád gekund, omdat je bij sommige voetbalclubs  kon honkballen.

Voetbal had toen mijn voorkeur. Honkbal is daardoor in veel opzichten aan mijn neus voorbijgegaan, maar zie hoe de geschiedenis gerechtigheid verspreidt in je beperkte leven: mijn kleinzoons honkballen bij de Pirates in Amsterdam. Door hen, en mijn oudste zoon, ben ik bij het spel betrokken geraakt.

Het viel me op dat maar weinigen in mijn omgeving het baseball kennen – maar dat gaat ook op voor hun kennis van Amerika. Intellectuelen met een grote mond over de wereldpolitiek blijken nog nooit langdurig in Amerika te zijn geweest – maar je vindt ze wel elk jaar in hun tweede huis in Frankrijk. Journalisten als Charles Groenhuijsen, Eva Jinek, Twan Huys en nog een paar van die wereldburgers, blijken Amerika wél te kennen, wat ze beroepsmatig gezien geen windeieren legt, maar zij weten dan weer niets van Europa, laat staan van Oost- en Midden-Europa, om over Duitsland maar te zwijgen… Nederland wordt eenzijdig geïnformeerd. Ook over honkbal.

Daarom breng ik jullie vandaag maar deze boodschap: vannacht om 2.00 uur speelt Nederland tegen Puerto Rico de halve finale van het wereldkampioenschap honkbal. Schaatsen is leuk, zeg ik in verband met mijn identiteit – die ik koester – maar honkbal is leuker.

LEES vERDER
WKtS
20 MAART 2017