Liberalen

 

Dagstukjes – 254


Wat nodig is, zijn integere politici
MULTATULI

 

 

Afgevaardigden van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie gingen de laatste jaren meer dan afgevaardigden van andere politieke partijen hun boekje te buiten, lees ik in de Volkskrant.

De partij heeft er al een verklaring voor gegeven. Logisch, wij zijn de grootste.  Wij wáren de grootste, moet dat natuurlijk zijn, want sinds kort is Forum voor Democratie de grootste.

Het is verhelderend om te zien hoe de leiding van de VVD zulk nieuws pareert. Geen spoor van schaamte of zelfinzicht. Het is dezelfde mentaliteit die haar leden kenmerkt. Miskleunen, wangedrag, waar heb je het over? Het gaat ons liberalen om heel andere zaken,  geld, aandelen, auto’s, rotmaatregelen, u noemt het maar.

De  grote Nederlandse schrijver Multatuli – ik benadruk die grootheid maar even voor de gemiddelde VVD’er die vermoedelijk nog nooit iets van hem heeft gelezen, ik kan ze om mee te beginnen Miljoenenstudiën aanbevelen – tilt geamuseerd de kale schedel in zijn zompige groeve op en zegt, nog steeds goed verstaanbaar: Heb ik het meer dan honderd jaar geleden al niet gezegd? Liberalen deugen niet, en dat is nog tot daaraan toe, maar erger is dat ze niet veranderen… Dat kúnnen ze niet en dat is hun kracht.

Voor het ontwortelde stemvolk van tegenwoordig weegt deze behoudzuchtige onmacht zwaarder dan alle gesjoemel…  Mensen met een plaat voor hun kop wekken nu eenmaal makkelijk de indruk dat ze de sterkste zijn.

 

 

LEES VERDER
WKtS
8 FEBRUARI 2020

De illustratie in Het Volk van 11 januari 1905 is van Albert Hahn.