Feminisme en journalistiek

 

Dagstukjes – 218

 

Ehret die Frauen! Sie flechten und weben
Himmliche Rosen ins irrdische Leben..
SCHILLER: GEDICHTE

 

n een van haar uitzendingen noemde Eva Jinek zich onlangs feminist. Kan dat? Zegt u het maar. De antwoorden vliegen alweer alle kanten op. Maar even serieus: kan iemand die op de televisie een gesprek leidt over zaken waarvan men aanneemt dat ze veel kijkers bezighouden, zich feminist noemen?

Zelf heb ik geen moeite met het feminisme. Ik werd door vier strenge zusters in mijn puberteit al feminist, maar stel dat Eva een ándere politieke leer zou aanhangen, stel dat ze zegt dat ze socialist is, of communist, of hindoeïst, of republikein, of islamiet, of joods, of nog erger: VVD’er?

Moet kunnen… zult u zeggen.

Dat zeggen we in Nederland namelijk altijd. Moet kunnen…

Maar zou een zekere mate van objectiviteit de intentie van haar programma niet ten goede komen?

Wat is trouwens die intentie? Meer kijkers dan de praatprogramma’s van de concurrentie?

Twan Huys weet er alles van. Hij zal wel denken: was ik maar feminist geweest.

Zou een van de vele journalisten die Jinek regelmatig te gast heeft, vooral van de Telegraaf, niet eens kunnen opperen dat het zogenoemde journalistieke werk van Eva Jinek erbij zou winnen als ze haar politieke instelling op de beeldbuis wat minder nadrukkelijk uitdraagt? Je bemiddelt, het gaat niet om jou, het gaat om degenen die je aan het woord laat. Die geef je de ruimte.

Of denken vakgenoten daar tegenwoordig anders over?

De toenemende kritiek op de media zou weleens met zulke ongereflecteerde voorkeuren van journalisten te maken kunnen hebben.  

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
6 APRIL 2019