Bekend of niet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


JOOP DEN UYL OP AUTOLOZE ZONDAG IN 1973  [1]

Dagstukjes – 212

 

Ik heb een ceder in mijn tuin geplant,
gij kunt hem zien, gij schijnt het niet te willen.
HAN G. HOEKSTRA: DE CEDER

 

wee dingen goed begrijpen, was het gevleugelde woord van de socialistische voorman Joop den Uyl.

Twee dingen. 

Het is met zoveel spraakverwarring tegenwoordig om je heen goed dit in je oren te knopen.

Twee – anders word je gek.

Eén (1) is de onzin die de publieke omroep in haar nieuwsuitzendingen onder het volk verspreidt.

Vanmorgen weer zoiets. Een Oostenrijkse wielrenner zou bloeddoping hebben gebruikt. Ik weet niet wat bloeddoping is, maar dat hoefde ik ook niet te weten, want even later was er geen sprake meer van bloeddoping, maar van bloed afstaan. Dat doen duizenden mensen. Ik ook. Dit was ernstiger. De Oostenrijkse wielrenner was mogelijkerwijs, misschien, eventueel, wie weet, betrokken bij een Oostenrijks bloeddopingschandaal, o, jé, een schandaal….. en nog wel een Oostenrijks bloeddopingschandaal.

Toen kwam de aap uit de mouw. De man had alweer lang geleden een tijdje in de ploeg van Tom Dumoulin gefietst en ineens ging mij een licht op. Het draaide in dit bericht niet om die onbekende Oostenrijker, maar om de sympathieke, intelligente, welopgevoede hardfietser Tom Dumoulin.

Wat was dit? Roddel? Domheid?

Dat brengt me op punt twee (2).

Veel nieuws van de publieke omroep is tegenwoordig een rare knoedel van faits divers, je kunt er kennis van nemen, je kunt het ook laten, maar steeds nadrukkelijker springt de verbindende rijgdraad in het oog: bekendheid.

Bekendheid is nieuws. En omgekeerd. Zonder bekendheid gaat het niet meer.

Het bericht over die wielrenner zouden we niet te horen hebben gekregen als Tom Dumoulin er niet met de haren bij gesleept had kunnen worden. Nu vind ik dat Tom enig recht heeft op z’n bekendheid, maar regelmatig hoor ik en zie ik nieuwsitems over bekende mannen en vrouwen van wie ik nog nooit gehoord heb, en als ik er wél van gehoord heb, blijken het sukkels te zijn wier bekendheid alleen te herleiden valt tot… hun bekendheid.

Dat is al een poosje de opdracht van de media: schep bekendheid.

Dat is – liefst vermengd met de aloude sensatie van de boulevardbladen – de grondstof van hun bestaan, hun raison d’être.

Bekend waarvan of waardoor?

Van De Wereld Draait Door…..

 

 

 

LEES VERDER
4 MAART 2019
WKtS

1. De autoloze zondag  – niet met de auto rijden op zondag – werd in 1973 in Nederland ingesteld nadat de olieproducerende Arabische landen de oliekraan hadden dichtgedraaid en veel landen, waaronder Nederland, zonder benzine kwamen te zitten.