De voetbal spreekt

  VOETBALBALSUPPORTERS

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 89

 

Mij spreekt de blomme een tale.
GUIDO GEZELLE

 

 

 

Nog niet zo lang geleden was een mens een man, een vrouw, een jongen of een meisje, maar tegenwoordig is zo’n indeling een beetje erg kort door de bocht. De mens is nu transgender, lesbisch, homo, queer, interseksueel, aseksueel, panseksueel, prepuber, puber, bi, adolescent of volwassene, maar zelfs in dat laatste stadium is het hem niet vergund gewoon mens te zijn. Dan valt hij alsnog uiteen in millennials, dertigers, veertigers, vijftigplussers en zo verder. Totdat we allemaal even oud zijn en allemaal hetzelfde. Eindelijk weer mens.

De genoemde benamingen zijn niet objectief of waardenvrij en in veel gevallen zelfs niet realistisch. Dan behoren ze tot het domein van de táál waar ze niet naar een waarneembare werkelijkheid verwijzen maar naar bedenksels die fictief zijn en daarom om uitleg of interpretatie vragen. Dan wordt er een boodschap uitgezonden.

Ik krijg er regelmatig mee te maken als er weer eens een heel vervelend ventje op de stoep fietst dat ik tot de orde roep. Ja, meneer, krijg ik dan steevast te horen, ik ben aan het puberen, hoor, sorry.

Ik kan daar nog wel om lachen want je ziet – en ruikt – dat zo’n jongen geslachtelijk sterk in ontwikkeling is, maar aanvaringen met ándere mensensoorten leren mij dat het lachen je heel gauw vergaat, zo boosaardig wordt er op een kritiek gereageerd.

Het zijn korte lontjes en ze hebben een probleem, dat is duidelijk, des te meer naarmate jij de indruk wekt dat niet te begrijpen. Zij zijn slachtoffer, weet je wel, zij lijden en daarom gelden algemeen aanvaarde maatschappelijke regels voor hen niet.

Zo lost ook hún werkelijkheid op in woorden. Een eigen wereld die geen vreemden duldt. 

Ikea

Deze omgang met taal beperkt zich niet tot de mens. Ze strekt zich ook uit over de wereld der dingen.

Dat begon, geloof ik, toen Ikea stoelen, banken en ander meubilair een eigennaam gaf. Jokkmokk, Gursken, Tärendö, Billy – dat werk. Ik moest eraan denken toen ik het ding zag waarmee onze getatoeëerde voetbalmiljonairs om het Europese kampioenschap strijden.  Ik  vond het zó lelijk dat ik er meer over wilde weten en op onderzoek uitging. Toen bleek deze doorgedesignde kunstofknikker een naam te hebben, Uniforia, wat staat voor eenheid en euforie, een gewrocht dat een marketingemployé van Adidas vermoedelijk na een nacht doorhalen in een Duitse bierhal heeft bedacht.

Uniforia, ja, dat is de boodschap. Zo wordt zelfs een voetbal vermenselijkt. Maar als een voetbal zo mens wordt gemaakt, dan is een wereld waarin het omgekeerde gebeurt niet ver af. Dan worden ook mensen – en dieren – wezens die je als dingen kunt behandelen zoals asielzoekers of toeslagenouders.

Misschien zaten er tussen de duizenden oranje-fans in het stadion nog een paar ouderwetse voetballers die dóórhadden dat de bal waarop aller ogen gericht waren, even lelijk was als zijn naam vals.

 

 

LEES VERDER
TERUG NAAR DE VOORPAGINA

WKtS
23 JUNI 2021
DE VOLKSKNAR NR 363
KLIK VOOR ALLE TAALSTUKJES OP DEZE LINK