Dagstukjes – 66
ERREUR is geen oorlog.
Dat zeg ík niet alleen, dat zegt óók de Duitse filosoof Peter Sloterdijk, die daar veel langer en dieper over heeft nagedacht dan ik. Hij is dan ook – terecht – een wereldberoemd filosoof.
Waarom luistert er niemand naar hem?
Terreur is een gewelddaad die voortkomt uit machteloosheid, frustratie, angst of welk ondermijnend gevoel dan ook. Terreur heeft te maken met wat wij ‘cultuur’ noemen, onze eigen zeden en gewoonten, die anderen – met andere zeden en gewoonten – niet begrijpen, niet kunnen begrijpen of weigeren te begrijpen.
Is dat laatste het geval, dan breekt vroeg of laat het moment aan waarop naar de wapens gegrepen wordt. Die zijn, mede dankzij de winstgevende Amerikaanse, Britse, Franse en Nederlandse wapenindustrie volop voorhanden.
Een God of een ideologie is gauw gevonden.
Sedert het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn we telkens weer door terreur opgeschrikt. Iedereen herinnert zich de Rote Armee Fraktion, de Brigate Rosse, de Zuid-Molukkers, de IRA, de ETA, Al-Qaeda, Lockerbie, de moord op Theo van Gogh, de moord op Pim Fortuyn, de vermeende aanslag op ons koningshuis in Apeldoorn en de massamoord van Anders Breivik – om los van de Twin Towers maar enkele voorbeelden aan te halen.
Ik vrees dat het voorlopig niet zal ophouden.
Wanneer kortzichtige types als Bush, Wilders en Le Pen denken dit geweld met geweld te moeten bestrijden, dan wacht ons een naargeestige toekomst.
Gebruik van geweld tegen terreur maakt de gebruiker van dit geweld zélf tot een terrorist.
Je zou denken dat dit inmiddels wel duidelijk is, maar nee, heel de holle oorlogsretoriek komt weer langs – net zo lang tot we het allemaal in onze broek doen van angst.
Verder kijken dan je neus lang is zou de negatieve spiraal opwaarts kunnen laten kringelen.
In de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse verzetsstrijders in nog verschijnende kranten als De Telegraaf ‘terroristen’ genoemd.
Er zitten altijd minstens twee kanten aan wat ons pijn doet.
Die van jezelf en die van de ander.
Het zou goed zijn als onze mediadienaren en hun ‘deskundigen’ daar meer oog voor hadden.
LEES VERDER
WKtS
9 JANUARI 2015