Iedereen zijn eigen taal

Verbeter Je Taal Nog Meer – 90

 

Schijnt andren wat u krom scheen recht,
Heet niemand daadlijk dom of slecht.
A.C.W.STARING: HET KAMELEON

 

 

 

Behalve de slordigheid, de onzorgvuldigheid en de fouten die je hoort en leest als je je op de hoogte wilt houden, kwellen mij elke dag meer de inconsistenties die onder invloed van de media de taal zijn binnengeslopen en daar hun ontwrichtende werk doen.

Ik zal ze niet allemaal opnoemen. Iedereen zou ze kunnen kennen, maar  zinloze veranderingen als ‘wit’ in plaats van ‘blank’, ‘schrijver’ in plaats van ‘schrijfster’, ‘bemensen’ in plaats van ‘bemannen’ en ‘tot slaaf gemaakte’ in plaats  van ‘slaaf’ hinderen mij bij het lezen van een artikel of het beluisteren van de radio en de televisie.  Ze leiden mij zo af dat ik vaak aan de inhoud van zo’n stuk of uitzending niet meer toekom.

In mijn taalstukjes op deze site heb ik naar mijn gevoel zo’n beetje alle modieuze onzin van de laatste jaren met argumenten weerlegd, maar dat helpt niet, mij niet, noch de lezer van deze kritische kanttekeningen. De taalgebruikers die ik zou willen bereiken, lezen niet, is mijn indruk, en kúnnen ook niet lezen. Dan ben je ook niet in taal geïnteresseerd.

Als deze taalgebruikers bij de media werken, breekt ons dat op. Dan ontvalt ons de traditie en regeert de willekeur. Maar als taal een vorm van maatschappelijke communicatie is, moet iedereen zich in het openbaar aan de regels houden. Net als in het verkeer. Ook als automobilist, fietser of wandelaar kun je de regels niet op eigen houtje veranderen, al maken steeds meer mensen zich daar schuldig aan.

 

 

LEES VERDER
TERUG NAAR DE VOORPAGINA

WKtS
1 JULI 2021
UIT LOGBOEK 7 JUNI 2021