Stokske

JOHAN VAN OLDENBARNEVELT WORDT OP 13 MEI 1619 OP HET BINNENHOF ONTHOOFD

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 9

 

Myn eyghen vier is dood, een ander moet ick soecken,
Bouw-vallich is myn huys, en leck in alle hoecken…
JOOST VAN DEN VONDEL: Een stock-oud man

 

eestal lees ik de krant als de bejaarde veellezer die ik ben. Soms lees ik ’m als burgerman. 
Burgerman werd ik in 1972 toen ik mijn eerste huis kocht. Sindsdien ben ik een betrokken lezer. Hóe betrokken, merkte ik een dezer dagen toen op de voorpagina van de Volkskrant werd gemeld dat de limiet voor hypotheken verder omlaag moet.

Zo’n bericht moet ik dan lezen. Het is mijn plicht. Mijn plicht als burgerman. Plicht is voor de burgerman wat voor Johan van Oldenbarnevelt het stokske was, zoals Joost van den Vondel ons leerde, een dichter die in heel Europa werd bewonderd. In Frankrijk, maar vooral in Duitsland. Vanwege de Barok natuurlijk…

Al in de eerste kolom van het hypotheekbericht stuit ik – plichtsgetrouwe lezer die ik ben – op de volgende zin:

‘De 90-procentlimiet moet voorkomen dat tijdens een volgende woningmarktcrisis weer grote groepen huizenbezitters tegen ernstige restschulden aanlopen. FSC-voorzitter Klaas Knot meent dat de “onderwaterproblematiek” er sterk aan heeft bijgedragen dat de Nederlandse economie de afgelopen vijf jaar in vergelijking met het buitenland slecht presteerde.’

Ik schrik ervan. Ik weet dat FSC geen voetbalclub is en Klaas Knot niet de nieuwe Guus Hiddink, maar toch…. Die ‘onderwaterproblematiek’ alleen al. Nóg verontrustender is het nieuws dat ‘de Nederlandse economie’ vijf jaar lang tegen ‘het buitenland’ speelde. En verloor!

Godsammekrakepitte.

Ik héb een hypotheek, maar ik zou beter af zijn met dat stokske van Oldenbarnevelt – tot stut en steun op weg naar het schavot.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
9 JUNI 2015
DE VOLKSKNAR

Zie ook Historiek.net