Snob

 

Dagstukjes – 225

 

 

Hij lijkt een kuiken waar de kloek van zei:
‘Voordat ik kakel kakelt al dat ei.’
KEES STIP

 

Je kunt van alles zeggen over Thierry Baudet, maar niet dat hij net zo bleek ziet als zijn opponenten.

Mij boeit vooral zijn snobisme. Zo onverdund kom je het niet meer tegen. Neem alleen al het woord essay dat hij gebruikt. Dat klinkt ouderwets. Deftig. Essay.

Wij zeggen ‘een stukje in een krant’.

Alle media namen het woord klakkeloos – en met ontzag – over. Misschien gaan een paar mensen zich nu afvragen wat dat is, een essay.

Voor mij was het veelbesproken artikel van Baudet aanleiding om weer eens een oude vriend uit de kast te halen, Michel de Montaigne, de man die zo’n beetje als de uitvinder van het essay wordt gezien. Hij gaf in elk geval de naam aan het genre.

Montaigne veranderde het schrijven. Hij zette bestaande conventies naar zijn hand. Hij schreef zoals hij wou en stak zijn gevoelens en oordelen niet onder stoelen of banken. Hij spaarde niemand, ook zichzelf niet. Hij wist een gebeurtenis, denkbeeld of observatie zo lenig, elegant en erudiet te beschrijven – door ze met invallen, fantasieën, associaties, verwijzingen naar de klassieken en persoonlijke herinneringen op te smukken – dat ze uniek en algemeen-geldig werden. Daarmee tilde hij ze over het hier en nu heen. Je kunt zijn essays nog steeds met vrucht – en genoegen – lezen.

Als Thierry Baudet vandaag 13.000.000 kiesgerechtigde Nederlanders heeft geprikkeld tot een ondraaglijk verlangen naar zulke essays, dan lijkt me de Europese beschaving nog lang niet verloren.

 

 

 

LEES VERDER
23 MEI 2019
WKtS

 

De Dagstukjes van wiewiewie.nl beginnen hier.