Schuilkerk

 

Dagstukjes – 106

 

O Kersnacht, schooner dan de daegen
JOOST VAN DEN VONDEL, GIJSBRECHT VAN AEMSTEL

 

hristelijke feestdagen zijn al lang geen feestdagen meer. Ze zijn ook niet christelijk. Het zijn heidense events, bedoeld om door een overdaad aan vretende en zuipende gezelligheid de leegte te verdrijven die ons op zulke dagen nóg meer in het oog springt.

Wat te doen? Afschaffen?

Dat zou mooi zijn, maar politici, media, het supermarktwezen en anderen die baat hebben bij het in stand houden van de schijn kijken wel uit. Ze profiteren ervan. Het is bovendien een stok om ‘die moslims’ mee te slaan. Het is een waarde! Een westerse waarde!

De waarheid is dat nog maar heel weinig mensen in Kerstmis geloven. Daar openlijk voor uitkomen is onmogelijk geworden. Daarom treffen de laatste gelovigen elkaar in ‘schuilkerken’ als De Oude Kerk op de  Wallen, waar ook vanavond weer te midden van een stuitende klont toeristische verloedering en veel ranzig roodgloeiende raamprostitutie de kerstboodschap uit volle borst zal worden gezongen – alsof het christendom nog steeds de vruchten plukt van de vernieuwende kracht die de Reformatie lang geleden was.

 

LEES VERDER
WKtS
24 DECEMBER 2016

DE REEKS DAGSTUKJES BEGINT HIER