Puntenel

 

 

 

 

 

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 10

 

k lees graag websites. Maar ook boeken en kranten. Soms vraag ik me af wat ik het liefste doe. En waarom.

Het boek is me dierbaar omdat het me vaak verder brengt dan het ogenblikkelijke hier en nu. Een voorbeeld is op dit moment Die Schwarze Macht van Christoph Reuter. Per bladzijde leert dit boek mij meer over IS dan dagelijks mijn drie kranten – of het journaal.

Websites zijn voor mij betrekkelijk nieuw. Pas toen ik er zelf een had, drong tot me door wat een ongelooflijke mogelijkheden ze in zich hadden.

Ik maak vaak de vergelijking met de boekdrukkunst, een revolutie van ongekende omvang. Vijfhonderd jaar lang was het boek drager van de beschaving. Voortaan moeten we het met websites doen.

De informatietechnologie heeft onze communicatie voorgoed veranderd. Voor het eerst zijn beeld, bewegend beeld, geluid en taal in één medium verenigd, een Gesamtkunstwerk waarvan we de rijkdom niet willen begrijpen en daarom maar doorsukkelen op de papieren trekschuit die de krant geworden is.

En toch, en toch… Nog steeds geeft de krant me wat geen ander medium me kan geven: continuïteit, de juiste onderwerpen, niveau – geeft ze me een afbeelding van de wereld die ik als mijn wereld ervaar.

Veel is afhankelijk van de verslaggever, de goede verslaggever, die – ik zeg het maar zoals het is – schrijver is.

Samen met kritische eindredacteuren en vakkundige opmakers houden deze verslaggevers de krant overeind.

Je kunt daar als hoofdredacteur wel van alles en nog wat aan toevoegen, veel te veel overbekende Nederlanders bijvoorbeeld, maar in het licht van het digitale web dat ons elke dag meer inspint, is dat bijzaak.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
24 JUNI 2015
DE VOLKSKNAR