Auto’s of bomen

HET WAS OORLOG…

 

Dagstukjes – 233

 

de boomen
de zoo stil oudgeworden boomen –
HERMAN GORTER

 

Er worden om mij heen nu zoveel bomen gekapt dat ik mijn hart vasthoud voor de toekomst, een boomloze stad met alleen blik en beton.

Gelukkig weet ik uit ervaring dat het zo’n vaart niet zal lopen. Er worden, zeker in Amsterdam, ook weer bomen aangeplant en dat is mooi, zo hoort het, maar nieuwe bomen zijn geen oude. Ze maken het verdwijnen van vertrouwde reuzen niet ongedaan, iepen, peppels, eiken en kastanjes die soms vijftig, zestig, zeventig, ja, misschien wel honderd jaar lang straten, lanen, wegen, tuinen en pleinen hun sfeer en hun karakter hebben gegeven.

Oude bomen zijn kunstwerken die en passant heel wat lelijke architectuur aan het oog onttrekken. Bomen die ons aardse tranendal letterlijk leefbaar maken. Adem maar eens diep in onder een oude eik. Zelfs de processierups kan je daar de zegenrijke zuurstof niet ontnemen al kunnen zijn venijnige haartjes je natuurlijk wel blind maken, maar daar moet je niet aan denken.

Denk aan minister Cora van Nieuwenhuizen die ons met haar onnatuurlijke ambitie stelselmatig doet schrikken. Ze wilde Schiphol laten groeien, en vliegveld Lelystad, maar ze wilde ook tientallen bomen op het prachtige landgoed Amelisweerd langs de Kromme Rijn bij Utrecht laten vellen. De snelweg ter plaatse kon het verkeer niet meer aan.

 

Oorlog

Vijftig jaar geleden werd onder leiding van Jan Korff de Gidts massaal tegen deze weg geprotesteerd. De verzetsstrijders ketenden zich aan de bomen vast, maar de ME knipte ze los en sloeg de raddraaiers meedogenloos het bos uit. Het was oorlog.

Met twee stemmen vóór besliste de Tweede Kamer dat de weg er moest komen. Daarna dacht iedereen dat het nu wel genoeg geweest was, maar nee, daar had je Cora weer. Met dat malicieuze lachje van haar kondigde ze nieuwe vernietigingen aan. Degenen die de natuur in het algemeen en het landgoed Amelisweerd in het bijzonder een warm hart toedragen, zaten in zak en as.

Wat een opluchting was het dan ook toen de Raad van State deze week liet weten dat hij – in verband met de onverantwoorde toename van stikstof ter plaatse – een stokje voor de wegverbreding had gestoken. Niet nóg meer snelweg, niet nóg meer oude bomen weg.

 

Duitendieven

Dit keer verscheen Cora niet zelf voor de camera, maar stuurde ze een ambtenaar die maar weer eens benadrukte hoezeer de belangen van de automobilist waren geschaad.

Van de automobilist!

Geen woord over de bomen.

Misschien is het tijd voor de VVD  – die van Klaas Dijkhoff weer een ouderwets burgerlijk aanzien moet krijgen – om de leden die nog niet weggelopen zijn naar Forum voor Democratie bij te praten over de onbetaalbare waarde van oude bomen.

Dat moet toch niet zo moeilijk zijn.

Ook deze benepen duitendieven moet toch uit te leggen zijn wat een genoegen het is om van tijd tot tijd op een buiten als Amelisweerd onder huizenhoge linden, beuken, eiken, peppels en platanen met je hele familie, kids en honden incluis, een uurtje of wat te flaneren en je de bezitter van al die rijkdom te wanen….

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
19 JULI 2019

Zie ook: Oude bomen
Zie ook: Groene uitstraling
Zie ook: David Hockney