Oranje zal overwinnen

VOETBAL IS SPEL, LOUIS

Dagstukjes – 31

 

Maar neen, zij gaf ons het Spel, met zijn spanning,
met zijn vreugde, met zijn ‘grap’.

J.HUIZINGA, HOMO LUDENS

 

 

De media maken van volkomen onbetekenende dingen een fenomeen. Ze kunnen niet anders, het is hun lot, maar daardoor is het óók ons lot. De media hebben Louis van Gaal – met diens volledige instemming – tot fenomeen gemaakt en een fenomeen dwingt je nolens volens tot een vóór of tegen.

Ik ben tegen mediafenomenen in het algemeen en tegen het mediafenomeen Louis van Gaal in het bijzonder.

Geen punt.

Hoe meer onze media Louis van Gaal naar de mond praten, des te hardnekkiger ben ik tegen. Maar daar blijft het niet bij. Ik ben óók tegen degenen die vóór Louis van Gaal zijn, zoals de pedante stukjesschrijver Spaan in het Amsterdamse stadsblad Het Parool. Zelfs bij de zoveel intelligentere NRC – allemaal hoog opgeleid, weet je wel – zit alweer een poosje een journalist die het fenomeen Van Gaal verafgoodt. Zijn vader zal wel dominee zijn geweest.

Waarom ben ik zo tegen Van Gaal?

Hij kent zijn grenzen niet, hij spreekt een soort Duits dat zelfs Rudy Carrell te gortig zou zijn geweest, hij schrijft gedichten – jawel, hoort u mij goed, ge dich ten – en stoft daarenboven schaamteloos op zijn übermenselijke successen waarvan liefhebbers weten dat hij die vooral aan anderen te danken heeft.

Hij staat op de schouders van reuzen die hij negeert.

Hij snapt niet wat voetbal is.

Hij denkt dat het berekening is, planning, systeem, organisatie en discipline. Hij denkt dat hij het is.

Maar voetbal is spel, Louis. Zonder creatieve inslag – en slappe lach – is het louter gymnastiek. Of commercie.

Gaat Van Gaal het Nederlands elftal in Brazilië wereldkampioen maken?

Nee.

Ga ik kijken?

Ja.

Een paar wedstrijden lang wil ik opnieuw beleven dat ik op het veld sta, het pas door ome Cor gemaaide gras ruik en de onnavolgbare schijnbewegingen van Piet Keizer aanschouw, dat wonderlijke ballet op links…, waarvoor hij zélf de choreografie bedacht en niet de een of andere Van Gaal.

Even is het voetbal weer vrijheid, overgave, spel…

Droom ik.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
2 APRIL 2014