Op jacht

KLOPJACHT DOOR JOZEF CHELMONSKI, 1882

Dagstukjes – 309

Barbertje moet hangen
MULTATULI: MAX HAVELAAE

 

 

 

Op de radio hoorde ik een presentator zeggen dat de jacht op D66 en Sigrid Kaag was geopend. En een jacht werd het.

Mijn God, wat een hijgerigheid toen al  die verslaggevers samen en in vereniging Sigrid Kaag op haar persconferentie te lijf gingen. Boeten zou ze. Door het stof gaan, nee, diep door het stof gaan. Iemand die kennis van een seksuele relatie tussen twee partijleden onder de pet had gehouden. Die moest gestraft. Hard gestraft. Lynchen die vrouw.

Het was weer eens prijsschieten in de media. Met in het voorste gelid – bien étonnés de se trouver ensemble – de Volkskrant en De Telegraaf .

Waren er intussen ook nog belangrijker dingen uit Den Haag te melden? Nee, alles draaide om “de veiligheid binnen D66”, wat dat ook moge betekenen. Is die “veiligheid” trouwens de verantwoordelijkheid van een partijleider die als minister van financiën ook nogal wat andere zaken aan haar hoofd heeft? Die geacht wordt dag en nacht het algemeen belang te dienen. Niet het belang van haar partij, maar het belang van ons allemaal…

Ophef en hysterie

Waar ging het eigenlijk om? Ondanks alle ophef en hysterie weten we dat nog steeds niet. Ja, dat twee partijleden een buitenechtelijke verhouding hadden die uit de hand was gelopen. De man wilde verder, de vrouw wilde er een punt achter zetten. Niettemin bleef hij haar benaderen, stalken zelfs.

De vrouw had er werk van gemaakt, maar voelde zich niet gehoord. De Volkskrant wilde wel luisteren. Zo werd de vrouw het slachtoffer van een man die haar als afgewezen minnaar ondraaglijk leed had aangedaan. 

Ondraaglijk leed?

Zolang iedereen de ander napraat en er van louter anonieme bronnen sprake is, kan niemand de toedracht van deze affaire beoordelen. Nee, laat dat maar aan de media over. De beschuldigingen waren niet van de lucht. De jacht was geopend.

Wie volgt?

 

 

 

L E E S  V E R D E R
W K t S
22  A P R I L 2022
T E R U G   N A A R   D E   V O O R P A G I N A