Weer Oorlog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPAANSE SOLDATEN IN DE ZESTIENDE EEUW

 

Dagstukjes – 3

 

Onze eeuw geeft antwoord met haar Krupp-kanonnen,
Torpedo’s, Mitrailleuses, Monitors.
NICOLAAS BEETS, GEDICHTEN
 

 

 

 

Als ik de Heerser Aller Russen zie, moet ik aan oorlog denken. Misschien beoordeel ik de man verkeerd, maar zijn KGB-verleden en de Koude Oorlog waarin de Russische geheime dienst zo’n lugubere rol heeft gespeeld, roepen…  eh…  geen warme gevoelens bij mij op.

Ik heb als kind de Tweede Wereldoorlog aan den lijve ervaren en daarom is paranoia mij niet vreemd. Meer dan vijftig jaar later vergezelt de vervolgingswaan mij nog steeds, al camoufleert hij zich tegenwoordig als een overzichtelijk stelsel van complottheorieën (of ‘stokpaardjes’).

Wie weet hoe het zit, moet het maar zeggen…

Ik heb aan de Tweede Wereldoorlog een grote angst voor groot gevaar overgehouden en als ik Poetin zie denk ik dat dat dreigt, groot gevaar.

Maar kijk ook eens de andere kant op, zeg ik dan tegen mezelf. Bush en zijn vrienden Cheney, Rumsfeld en Rove, die zo nodig Irak en Saddam Hussein moesten uitroken, hebben hun land met een gigantische schuld opgezadeld (oorlog is duur, dat wist Adolf Hitler ook al) en nu betaalt Barack Obama het gelag.

Ik blijf – als één man – achter hem staan, ook al liet hij zich onlangs ontvallen een vrouwelijke overheidsfunctionaris ‘mooi’ te vinden, een doodzonde in de ogen van gestudeerde Amerikaanse feministen. Wat een gezeur. Pest hem dan terug. Zeg dat hij zelf ook mooi is.

Nee, er is een minder fraai vraagstuk dat Obama het hoofd moet bieden: de met giftige haat aangelengde tegenwerking van de dolgedraaide extremisten in de Republikeinse partij die hem het regeren koste wat kost onmogelijk willen maken.

Op dat punt dreigt, let op mijn woorden, nieuwe oorlog.

Wereldwijd.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
9 APRIL 2013